Tursuavatko kaappisi tavaraa? Huomaatko että tykkäät shoppailla usein tietynlaisia kapineita, kuten vaatteita tai kosmetiikkaa? Voisit haastaa itsesi shoppailulakolla.

Shoppailu on helppo ajanviete. On hankala löytää julkisia tiloja, joihin ei liity kuluttaminen jollakin tavalla: kauppakeskuksiin kokoonnutaan viettämään aikaa, ja Suomen ilmastossa ulkotiloissa on viihtyisää vain rajoitetun osan vuodesta. Markkinointiviestejä tuppaa joka tuutista. Kuluttamista suorastaan suositellaan – valtiovalta peräänkuuluttaa, että talouden rattaat täytyy pitää pyörimässä.

Tämän kaiken seurauksena on aika luonnollista, että keskivertokansalaiselta kotoa löytyy jos minkä sortin tavaraa. Ollaan etäännytty usein kauas siitä, mitä todella tarvitaan kohtuulliseen elämään. Lisäksi jatkuvaan shoppailuun kuluu rahaa.

Jotkut päättävät laittaa shoppailulle lakon vastareaktiona täpötäysille kaapeille ja rahanmenolle. Radikaaleimmille kulutuslakko koskee kaikkea, mikä ei ole jokapäiväiselle elämälle välttämätöntä. Silloin ostetaan vain ruuan ja wc-paperin kaltaisia hyödykkeitä. Jotkut aloittavat vaatteiden tai kosmetiikan ostamisen rajoittamisella.

Hyvästit ostoskasseille? Aloita shoppailulakko ja tee tilaa muulle elämässäsi.

 

Tässä on viisi vinkkiä ostoslakon aloittamiseen.

1 Valmistaudu kulutuskirjanpidolla

 

Suosittelen nykytilanteen selvittämiseksi kulutuskirjanpitoa esimerkiksi kuukauden tai kahden ajan. Voit toteuttaa tämän monella tapaa: kerää talteen kuitit kaikista ostoksistasi ja kerää ne Excel-taulukkoon (pohja löytyy esimerkiksi Martoilta), kirjaa ostokset heti kassan jälkeen kännykän sovellukseen tai turvaudu vaikka perinteiseen ruutuvihkoon.

Kirjanpidon avulla näet, paljonko kulutat kuussa eri menoluokkiin. Tämän avulla voit harkita muun muassa realistista lakon pituutta ja sääntöjen joustavuutta.

Itse olen tällä hetkellä vaatteidenostolakossa. Lakkoa aloittaessani tiesin kulutuskirjanpidon ansiosta, että keskimäärin kulutan pukeutumiseen 105 euroa kuukaudessa. Luvassa oli siis mukavasti säästöä. Vaatekaappini oli varsin hyvin varustettu vastaamaan kaikkia pukeutumistarpeitani, joten uskalsin ryhtyä 11 kuukauden pituiseen lakkoon.

2 Päätä omat sääntösi

 

Voit itse päättää oman shoppailulakkosi säännöt. Mitä jätät ostamatta? Miten vaikkapa kosmetiikkalakko rajataan – sisältyykö siihen kylpyhuoneen käsisaippua? Saatko ostaa muille lahjaksi samaa tavaraa, jonka kulutuslakossa olet itse? Kuinka kauan lakkosi kestää? Keston ei tarvitse olla kokonaista vuotta, vaan aivan hyvin voi olla realistisempaa aloittaa lyhyemmästä lakosta.

Jos sinulla on perhettä, mieti tarkkaan, ehdotatko lakkoa myös muille perheenjäsenille. Selkeintä on aina päättää vain omasta kulutuksestaan. Jo esimerkillään vanhempi voi antaa lapsille mallia turhan kulutuksen kyseenalaistamisesta. Toki vanhempi päättää pienelle lapselle ostettavista asioista, mutta teini voi laittaa vastaan, jos hänen itse ansaitsemistaan rahoista koitetaan määräillä.

Heti oman vaatteidenostolakkoni alussa määrittelin, että ostokielto koskee vaatteita, kenkiä, laukkuja ja koruja – sekä uusia että käytettyjä. Sen sijaan sallin ompelimon, suutarin ja pesulan käytön sekä kangasvärin ostamisen vanhojen tekstiilien uudistamiseksi värjäämällä, sillä vanhan korjaaminen ja huoltaminen on mielestäni suotavaa ja ekologista.

3 Nauti jo olemassa olevasta

 

Tee inventaario jo olemassa olevista tavaroistasi ja mieti, miten voit parhaiten hyötyä niistä aikana. Shoppaile omassa kaapissasi ja tajua, miten rikas jo olet!

Jos olet kosmetiikanostolakossa, suunnittele vaikka manikyyri-ilta kuorintoineen, käsivoiteineen ja kynsilakkoineen tai privaatti-kauneushoitola, jossa nautiskelet jo omistamistasi seerumeista, kasvovesistä, naamioista ja niin edelleen.

Jos aloitat vaatteidenostolakon, käy läpi jo omistamasi vaatteet ja mieti, voisiko niitä yhdistellä asuiksi uusilla tavoilla. Voit pyytää avuksi kaveria. Pitäkää hauskaa! Tulet huomaamaan lakon aikana, että aiemmin monet kovasti tykkäämäsikin vaatteet ovat aiemmin olleet 95 prosenttia ajasta käyttämättöminä kaapin pohjalla. Lakon aikana suosikkivaatteet todella tulevat käyttöön ja otat niistä hyödyn irti.

Ehkä inventaariota tehdessäsi huomaat, että et pidä enää jostakin tavarasta tai et ole käyttänyt sitä pitkään aikaan. Voi olla paikallaan karsia tavaroita ja laittaa niitä myytäväksi tai hyväntekeväisyyteen.

4 Minimoi altistuminen kaupallisille viesteille

 

Mainonta vaikuttaa ihmisiin, vaikka sitä ei haluaisi myöntää. Mieti, millä kaikilla tavoilla altistut mainoksille, jotka koettavat saada sinut ostamaan niitä tavaroita, jotka ovat nyt lakon kohteena.

Eroa verkkokauppojen uutiskirjeiden listoilta (useimmiten uutiskirjeen lopusta löytyy pieni unsubscribe-linkki). Peruuta postitse tulevat tuotekuvastot. Voit myös asentaa selaimeesi Ad Block -lisäosan, joka piilottaa verkkomainokset surffailusi aikana.

Pohdi myös, milloin sinulla on ollut tapana poiketa ostoksille kauppoihin: onko se esimerkiksi perjantaina kotimatkan varrella ollessasi väsynyt työviikon jälkeen? Mieti strategia, millä väistät nämä mahdolliset heikot hetket, jolloin saatat eksyä käyttämään lompakkoa.

5 Palkitse itsesi

 

Ihminen ei jaksa motivoitua pelkästään siitä, että häneltä otetaan jotakin pois. Pitää saada myös jotakin mukavaa tilalle.

Määrittele siis itsellesi mieluisa palkinto siitä, että noudatat ostoslakkoasi. Ohjaatko säästyneet rahat esimerkiksi matkaan tai hemmotteluhoitoon? Tai olisiko nyt aika ottaa härkää sarvista ja aloittaa pitkään harkitsemasi sijoittaminen?