fbpx

Koulutus, Oma talous, Sijoittaminen

Raharetriitti Ranskassa oli intensiivisukellus sijoittamiseen

Jaa artikkeli!

Tiukkaa talouskoulutusta ja polveilevia keskusteluja ranskalaisen maaseudun aurinkoisen idyllisissä puitteissa. Siitä oli Ole Taloutesi Valtiatar -raharetriitti tehty.

Osallistuin lokakuussa raharetriittiin Lounais-Ranskassa. Kyseessä oli kuusipäiväinen reissu pienellä naisporukalla, jolla opiskeltiin oman talouden hallintaa ja sijoittamista sekä tottakai myös nautittiin Ranskan antimista. Retriitti oli varsin osuva sana kuvaamaan tätä teemamatkaa, sillä vetäydyimme syrjäiselle maatilalle, jolla keskittyminen omaan porukkaan ja pelkästään matkan teemaan oli helppoa.

Vetäjinä reissulla toimivat talousvalmentajat Nina Nordlund ja Tellu Uotila. He olivat sekä asiantuntevia että äärimmäisen mukavia, ja auttoivat luottamuksellisen ja lämpimän ilmapiirin syntymistä porukan kesken.

Farmilla jokainen makuuhuone oli erilainen.

Retriitin ohjelmaan kuului oman taloudellisen tilanteen hahmottaminen sekä taloudellisten tavoitteiden ja unelmien määrittely. Myös lisätulojen hankkimista tsempattiin. Tämän jälkeen käytiin läpi eri sijoituslajit: rahastot, osakkeet, asunnot ja raaka-aineet. Lisäksi reissun aikana Nina ja Tellu pitivät kullekin osallistujalle pari henkilökohtaista valmennussessiota juuri omista sparrauskohteista, joka useimmilla osallistujilla merkitsi sijoitussuunnitelman tekemistä.

Reissulle oli osunut aivan upea ja sattumalta vielä aika saman ikäinenkin pieni naisporukka. Tässä ryhmässä oli helppo tehdä vaikka niitä ”tyhmiäkin” kysymyksiä. Varsinaisten opiskeluhetkien lisäksi talousaiheiset keskustelut jatkuivat vapaa-ajalla, kuten aterioilla.

Kokemusten jakaminen oli antoisinta

Osa retriitin sisällöstä oli itselleni melko tuttua, sillä olen opiskellut sijoittamisen perusteita jo aika pitkään. Oli kuitenkin hyödyllistä saada kertauksena ehjä kokonaiskuva eri sijoitustuotteista vastapainona sille Facebookin ja median sirpaleiselle otsikkotiedolle, joka arjessa osuu silmiin. Lisäksi oli todella hyödyllistä kuulla lukemattomia käytännön kokemuksia sekä valmentajilta että muilta retriittiläisiltä. Tähän asti olen eniten opiskellut taloutta ja sijoittamista lukemalla, mutta kuulemalla vertaistarinoita ja muiden kokemuksia asiaan löytyy vähän erilainen kulma.

Keskustelut ja jakaminen auttavat myös tiedostamaan, mikä on oma tyyli sijoittajana sekä mitkä ovat omia vahvuuksia ja heikkouksia. Raharetriitin yksi suuri anti minulle oli se, että tiedostin kuinka varovainen ja harkitseva olen taloudellisissa päätöksissäni: saatan haudutella uuteen asiaan ryhtymistä jopa vuosikausia, kun joku toinen kuulee uuden idean ja laittaa hösseliksi jo seuraavana aamuna. Omassa tyylissäni vahvuutena on perusteellinen valmistautuminen, mutta hitaasta päätöksentekijästä saattaa joku nopeampi mennä ohi.

Raharetriitissä oli lämmin ja arvostava keskusteluilmapiiri.

Happy Hamletin farmi toivotti tervetulleeksi

Raharetriitti pidettiin Happy Hamletin farmilla tunnin ajomatkan päässä Toulousen lentokentältä. Suomalaissyntyinen Suska Karjalainen emännöi tilaa ranskalaisen puolisonsa Nicon kanssa. Farmin historia ulottuu 1600-luvulle, ja sitä on remontoitu pitkään. Paikassa on rentoa keskeneräisyyden charmia, ja tilat oli sisustettu viehättävällä yksityiskohtia täynnä olevalla tyylillä. Suska ja Nico olivat välittömiä ja mutkattomia, ja vierailijat otettiin vastaan kuin ystävinä. Kliinistä täydellisyyttä haluavat voivat valita jonkin toisen kohteen.

Sanomattakin oli selvää, että ruoka oli hyvää – samoin kuulemma viinit, jotka itse mehumaijana jätin väliin. Pöydässä oli tyypillisiä ranskalaisia ihanuuksia, kuten juustoja ja croissanteja, lisättynä pienillä muistoilla myös suomalaisesta keittiöstä.

Raharetriitin kattauksesta jäi hyvä maku suuhun.

Raharetriitin ohjelmaan kuului asiasisällön lisäksi retket viinitilalle, kirpputorille ja maalaismarkkinoille. Jäseniä vetreyteltiin kävelyillä vehreässä lähiympäristössä.

Reissu oli aika arvokas, mutta kyllä kannatti lähteä. Taas tuli todistettua se seikka, että elämyksiin laitettu raha tuottaa enemmän onnellisuutta kuin tavara.

PS. Jos olet innostunut lukemaan lisää raha-asioista ihan omalla kotisohvalla, vilkaise ilmainen ”20 +5 parasta kirjavinkkiä oman kulutuksen ja talouden hallintaan” -lista!

Lue myös:

Mitä tehdä lomalla ilmaiseksi Helsingissä?

Uusi sijoitusopas taluttaa aloittelijaa kädestä pitäen

Näin aloitat shoppailulakon – 5 askelta mielenrauhaan

Mobify-taloussovellus – omia aitoja käyttökokemuksia

Jaa artikkeli!

Vastaa

Lataa maksuton kirjavinkkilista
Follow

Palautetta blogista

9 fiksuinta vinkkiä lisätulojen käyttämiseen

”Hyviä vinkkejä myös kokeneemmalle säästäjälle, säästäminen ei ole pelkästään kaikesta luopumista, kurjuuden maksimointia ja suurimman tuoton metsästystä. Joskus voi palkita myös itseään eikä pelkästään arvo-osuustiliä. ”

Näin aloitat shoppailulakon – 5 askelta mielenrauhaan

”Erinomaisia pointteja. Kunnon säästäjä menee kauppaan vain listan kanssa, ei kiertele kauppakeskuksissa ja maksaa käteisellä rahalla, jolloin heräteostokset minimoidaan. Suurelle osalle tylsää elämää, mutta tällä tavoin varallisuus kasvaa – jää enemmän säästöön ja osakkeisiin. ”

Tomi Salo, Suomen Osakesäästäjien hallituksen jäsen