fbpx

Oma talous, Säästövinkit, Shoppailu, Tavarat

Vaatebudjetti 0 euroa – ostoslakko oli vapauttava kokemus

shoppailulakko ostoslakko

Jaa artikkeli!

Päätin viime vuonna laittaa rahahanat kiinni vaatteiden kohdalla ja aloittaa ostoslakon. Olin shoppailulakossa tammikuun lopulta jouluaattoon saakka, yhteensä 11 kuukautta.

Lakon aikana tuli huollettua vanhoja vaatteita aiempaa paremmin, mutta lähes vuoden jälkeen vaatekaappi oli väistämättä kutistunut, sillä vaatteet kuitenkin kuluvat ja jotakin piti heittää pois.

Ostoslakkoni koski vaatteita, kenkiä, laukkuja ja koruja. Halusin aloittaa lakon, koska minulla oli tarpeeksi vaatteita eri käyttötarkoituksiin elämässäni. Rahan säästäminen ja itsensä testaaminen olivat myös motiiveina.

Uusien tai käytettyjen vaatteiden ostaminen oli kiellettyä lakon aikana, mutta ompelimon, suutarin ja pesulan käyttö ja muu vastaava huoltaminen oli sallittua.

Tässä päiväkirjamerkintöjäni lakon varrelta.

4 kk lakossa: Innolla alkuun

Ostolakko on jo edennyt jonkin verran, eikä ole edes tuntunut hankalalta. On oikeastaan aika rauhoittavaa, että vaatekauppoja ohittaessa ne voi saman tien sulkea pois mielestään, eikä jäädä arpomaan, olisiko ehkä syytä ostaa jotakin.

Mutta lakossa kyllä hermostuttaa, että onko minulla sen loppuessa yksiäkään ehjiä sukkahousuja jäljellä!

4,5 kk lakossa: Tahranpoistoa ja ompelimokäyntejä

Löysin hyvän ompelimon, ja olen vienyt sinne erilaisiin korjausoperaatioihin viitisen vaatetta. Olen myös googlettanut ahkerasti tahranpoisto-ohjeita ja kokeillut useisiin vanhoihin tahraisiin tekstiileihin sitruunaa, tärpättiä, klooria sun muuta kikka kolmosta.

Tahranpoistokokeiluista mikään ei ole ollut suuri menestys. Nyt tuli opittua kantapään kautta, että tahrat todellakin kannattaa poistaa tuoreeltaan eikä sitten parin vuoden päästä.

Olen ylpeä, että ihan helpoimpia korjausompeluja en ole vienyt ompelimoon, vaan olen itsekin ommellut irronneen ripustuslenkin pyyhkeeseen ja muuta pientä.

5 kk lakossa: Houkutuksia ja ostoslistan tekoa

En ole immuuni houkutuksille, henkistynyt ja himoton vaikka olen vaatteidenostolakossa. Aina silloin tällöin silmät näkevät jotakin kaupan näyteikkunassa, naistenlehden sivuilla tai ihan vaan kadulla jonkun päällä ja mieli alkaa laskelmoimaan, että juuri tuollaista mekkoa tai korkkareita minä TARVITSEN. Tai vähintäänkin haluan.

Olen koonnut lakon päättymistä odottamaan ostoslistaa vaatteista, kengistä tai laukuista, jotka aion hankkia. Tosin se on ainaista rajanvetoa, että mikä on todellinen tarve ja mikä pelkkä halu.

7 kk lakossa: Tilastojen kaivelua

Oman kulukirjanpitoni mukaan minulla meni aiemmin rahaa pukeutumiseen keskimäärin 105 €/kk. Lakon aikana lähinnä ompelimokuluihin on mennyt vähän rahaa, mutta muita vaatekuluja ei ole ollut. Lakko on siis pitänyt.

Kosmetiikkaa on tullut ostettua hieman enemmän kuin aiemmin. Pohdin, että vaatiiko kaunistautuminen aina vakiomäärän huomiota?

Uskaltauduin alessa pari kertaa sovittelemaan joitakin pukineita. Mutta ei todellakaan ollut vaaraa lakon sortumisesta: yksikään sovittamani vaate ei ollut lähimainkaan istuva. Muistui vain mieleen, kuinka vaikea sopivia vaatteita on löytää.

8 kk lakossa: Kengät saivat vihdoin huollon

Kenkien lankkaus on ollut To Do -listalla kuukausikaupalla. Tämä homma vaatii spesiaalimotivaation! Lankkikin piti käydä ostamassa.

Sain kuitenkin tartuttua hommaan. Nyt kengät ovat kiiltäviä ja kestävät paremmin kosteuttakin. Tulee hyvä mieli siitä, että huollan jo olemassa olevia tavaroitani.

10 kk lakossa: Viimeisiä vetelevät farkut

Pitkä ostoslakko alkaa näkyä vaatekaapissa. Esimerkiksi housuvarasto on aika vähissä. Omistan vain yhdet farkut, ja nekin olivat aika kuluneet jo lakon alkaessa.

Paikkautin farkkuja ompelimossa ja värjäsin ne tummansinisellä kangasvärillä, jotta väri ei olisi niin haalistunut. Paikat haaroissa ovat kohta puhki, joten lakon päättyessä taidan sanoa hyvästit näille housuille!

Farkkujen lisäksi minulla ei ole muita siistejä housuja kuin villit tiikerikuvioiset yksilöt – sitten onkin pitänyt esiintyä eläinkuvioisena välillä.

10,5 kk lakossa: Vaatteet tulevat uniinkin

Näin unta, että kirjailija Laila Hirvisaari toimi pukeutumisneuvojanani. Laila suositteli minulle sinapinkeltaista palmikkoneuleliiviä, jossa oli ahdas kaula-aukko. Inhosin liiviä. Koetin kohteliaasti perustella hänelle, miksi. Laila oli loukkaantunut.

Lakko ohi! – ostoslistan kanssa kaupoille

Odotin lakon päättymistä aika paljon, sillä loppumetrit alkoivat olla aikamoista kitkuttelua muutaman edustavamman ja talven vaatiman lämpimän vaatteen varassa. 11 kuukauden aikana useampi vaatekappale oli ehtinyt kulua loppuun ja päätyä roskiin.

Lakon päätyttyä kiersin joulun alennusmyyntejä aika paljon ja tein useita hankintoja. Ostostarpeita lisäsi se, että olin pian lähdössä lomamatkalle, joten piti täydentää sekä talvi- että kesävaatteiden varastoja.

Hassua, miten ostoksista seurasi pieni syyllisyys, vaikka nyt oikeasti tarvitsin näitä hankintoja. Ostoista kieltäytyminen oli jäänyt niin vahvasti päälle.

Olen tyytyväinen ostoslakkoon, sillä sen aikana oma maku ja tyyli tarkentuivat entisestään. En kelpuuta mitä tahansa kaappiini, vaan ostosten pitää hipoa täydellisyyttä. Aiemmin tuppasin ostamaan varsinkin kirppiksiltä vähän sinnepäin olevia rättejä, kun halvalla sai.

Shoppailulakko sai myös miettimään kuluttamista ja shoppailua yleisemminkin: kuinka se voi olla tapa viettää aikaa ja hakea piristystä arkeen. Shoppailun parissa voidaan myös nähdä ystäviä ja kokea yhteenkuuluvuutta.

Ostoksilla käyminen ei ole kuitenkaan kovin kestävä ajanvietetapa taloudellisesti eikä ekologisesti, joten sen tilalle on hyvä keksiä jotakin muuta.

Haluatko sinäkin miettiä shoppailun monia merkityksiä ja tulla tiedostavammaksi kuluttajaksi? Lataa ilmainen kirjalista, josta saat paljon lukuvinkkejä fiksuun kuluttamiseen!

Oletko jo kokeillut ostoslakkoa? Millainen kokemus se oli?

Lue myös:

Näin aloitat shoppailulakon – 5 askelta mielenrauhaan

Näin shoppailuaddikti selätti kalliin pakkomielteensä

Missä käytetyt vaatteet kannattaa myydä? Suuri nettikirppisvertailu

Hyvästit pikamuodille – pidennä vaatteittesi käyttöikää

Mobify-taloussovellus – omia aitoja käyttökokemuksia

Jaa artikkeli!

2 comments on “Vaatebudjetti 0 euroa – ostoslakko oli vapauttava kokemus

Oma ostolakko alkoi huonosti ja jatkui huonosti. Mutta vaikka tänä vuonna olen ostanut pari vaatetta, niin suunta on parempi kuin edellisillä kuukausilla. Uskon, että tämä tästä vielä paranee. Totuus kun on se, että minä myös teen itse ja materiaalia on varastossa niin paljon, ettei ostaa tarvitse yhtään mitään, oikeasti. Pääsääntöisesti en muutenkaan osta uusia vaatteita ollenkaan, vaan kaikki ostetut tulee kirppareilta. Mutta se on vain tekosyy! Hienosti suoritit ja onnistuit.

Reply
Veera Saloheimo

Kiitos kommentista ja tsempeistä Melissa!

Ehkä poikkeus vahvistaa säännön, ja pari vaateostosta voi vaan ohittaa ja jatkaa ostolakkoa entistä päättäväisemmin? 😉

Ompelutaito on aivan mahtava juttu, se mahdollistaa niin paljon! Kurkkasin blogiasi ja tekemäsi tuunattu farkkutakki oli hieno 😀 Juuri noin voi säästää rahaa ja luonnonvaroja.

Vastaa

Lataa maksuton kirjavinkkilista
Follow

Palautetta blogista

9 fiksuinta vinkkiä lisätulojen käyttämiseen

”Hyviä vinkkejä myös kokeneemmalle säästäjälle, säästäminen ei ole pelkästään kaikesta luopumista, kurjuuden maksimointia ja suurimman tuoton metsästystä. Joskus voi palkita myös itseään eikä pelkästään arvo-osuustiliä. ”

Näin aloitat shoppailulakon – 5 askelta mielenrauhaan

”Erinomaisia pointteja. Kunnon säästäjä menee kauppaan vain listan kanssa, ei kiertele kauppakeskuksissa ja maksaa käteisellä rahalla, jolloin heräteostokset minimoidaan. Suurelle osalle tylsää elämää, mutta tällä tavoin varallisuus kasvaa – jää enemmän säästöön ja osakkeisiin. ”

Tomi Salo, Suomen Osakesäästäjien hallituksen jäsen