fbpx

Lisätulot, Oma talous, Sijoittaminen, Työelämä

9 fiksuinta vinkkiä lisätulojen käyttämiseen

Jaa artikkeli!

Oletko saamassa säännöllisten tulojesi päälle ylimääräistä rahaa? Ehkä saat tuntuvan summan veronpalautuksina, työpaikan bonuksina tai esimerkiksi perintönä. Osan mukavasta yllätyksestä voi käyttää itsensä hemmotteluun, mutta fiksu miettii, miten hyötyä lisätuloista voisi venyttää pidemmäksi aikaa.

1. Maksa pois korkeakorkoiset velat

Luottokorteissa ja kulutusluotoissa – puhumattakaan pikavipeistä – on korkea korko, joten ne kannattaa maksaa pian pois. Samaan kategoriaan voi lukea osamaksulla tehdyt hankinnat, joista menee paljon korkoa.

2. Rakenna puskurirahasto

Jos sinulla ei ole vielä puskurirahastoa, käytä lisätulot sen kokoamiseen. Puskurirahasto auttaa, jos jotakin yllättävää rahanmenoa ilmaantuu: silmälasit tai auto hajoavat, lapsi tai lemmikki sairastuu, määräaikaista työsuhdetta ei jatketakaan.

Moni asia vaikuttaa siihen, mikä on sopiva puskurirahaston koko, mutta ihan ehdoton apu ensi hätään on tuhat euroa. Sen jälkeen voit jatkaa kokoamalla ensin yhden ja sitten kahden kuukauden tuloja vastaavan summan. Pidä puskurirahaston varat esimerkiksi säästötilillä tai korkorahastossa, josta rahat saa nopeasti käyttöön.

3. Maksa asumisesta etukäteen

Voit maksaa vuokraa valmiiksi seuraavilta kuukausilta. Jos asut omistusasunnossa, voit tehdä ylimääräisen lyhennyksen asuntolainaan ja/tai maksaa yhtiövastikkeita etukäteen. Näin asuminen on ”ilmaista” ensi kuussa ja voit käyttää tulosi muuhun.

4. Täydennä kaappeja ja tee hankintoja valmiiksi

Mieti asumisen lisäksi muita säännöllisiä menojasi, ja tee hankintoja jo valmiiksi. Osta pakastin ja kuivakaapit täyteen ruokaa, niin niistä riittää pitkäksi aikaa. Jos käytät joukkoliikenteen kuukausikorttia, lataa sitä kerralla pitemmäksi aikaa.

Varaudu vuoden mittaan eteen tuleviin syntymäpäiviin ja jouluun kokoamalla lahjakaappi, jossa on monenlaisille ihmisille sopivia lahjoja. Kun sinulla on ylimääräistä rahaa, voit täydentää lahjakaappia hyviin alennuksiin törmätessäsi.

Itselle kulujen maksaminen valmiiksi tulevaisuuteen kannattaa erityisesti, jos raha muuten polttelisi taskuissasi houkutuksena käyttää se kokonaan ”humputteluun”.

5. Satsaa omaan osaamiseen

Omia tietoja ja taitoja ei kukaan voi viedä pois. Hankkiudu siis kursseille ja koulutuksiin, suorita uusi tutkinto ja opiskele lisääosaamista. Itsenäisesti voi opiskella kirjoista ja lehdistä, joita saa kirjastosta ilmaiseksikin. Katso täältä lista suosittelemistani kirjoista, jotka auttavat saamaan oman kulutuksen ja talouden paremmin hallintaan!

Opiskelu itsessäänkin on elämys ja kokemus, joka tuottaa enemmän onnellisuutta kuin tavaran ostaminen.

6. Tee kannattavia ja kauaskantoisia investointeja

Ennakointi on aina fiksua taloudenpitoa. Mieti, minkälaisen investoinnin voisit tehdä nyt, jotta kulusi olisivat pienempiä tulevaisuudessa.

Asumiseen liittyvä esimerkki voi olla ilmalämpöpumpun hankkiminen. Hankittuasi laitteen kerran, kotisi energiatehokkuus on parempi ja säästät jatkossa lämmityskustannuksissa.

Ajatusta ennakoivista investoinneista voi soveltaa laajasti. Terveys on yksi tärkeimmistä asioista meille, ja sen menettäminen todella tuntuu. Miten voisit investoida terveyteesi?

Hampaiden oikomishoito voi auttaa vähentämään päänsärkyjä, ja personal trainerin palkkaaminen voi auttaa välttämään hartiakivut. Itse kävin vuosia sitten silmien laserleikkauksessa, minkä ansiosta olen säästänyt useat silmälasit ja piilolinssit ja lähteminen uimahallille fyysistä kuntoa ylläpitämään on entistä mukavampaa.

7. Laita rahat kasvamaan korkoa

Sijoittamalla saat lisätulot pullistumaan suuremmiksi ajan kanssa. Korkoa korolle -ilmiö kasvattaa alkuperäistä pääomaa. Opiskele aihetta hieman (täältä löydät vinkkejä sijoituskirjoista), valitse itseäsi kiinnostava sijoitusmuoto – esimerkiksi indeksirahasto, suorat osakesijoitukset tai jalometallit – ja aloita rohkeasti.

Jos olet saanut kerralla hieman isomman summan, kuten perinnön, kannattaa sijoittamisessa muistaa ajallinen hajauttaminen. Se tarkoittaa sitä, että koko summaa ei sijoiteta kerralla, vaan hajauttaen eriin esimerkiksi kahden kuukauden välein. Sijoituskohteiden hinnat vaihtelevat ajan kuluessa, ja ajallisella hajautuksella ostat sijoituksia todennäköisemmin sekä kalliilla että halvalla hinnalla.

8. Lahjoita hyväntekeväisyyteen

Kun olet itse saanut mieluisan yllätyksen lisätulojen muodossa, mikset ilahduttaisi jotakuta toistakin? Lahjoita esimerkiksi arvojasi heijastavalle järjestölle tai suoraan pulassa olevalle läheiselle.

Kiitollisuus ja muille antaminen luovat positiivista kierrettä ja hyvää mieltä.

9. Hemmottele itseäsi

Aina ei tarvitse olla 110-prosenttisen kurinalainen ja järkevä, vaan pienelle hulluttelulle on oma paikkansa. Elämä ei ole pelkkää juhlaa, se on myös ruusuilla tanssimista! ? Vie puolisosi hemmottelulomalle kylpylään, osta ne hullut höyhenkorkkarit tai kokeile vihdoinkin aikuisbalettia – mikä ikinä onkaan ollut haaveesi!

Lue myös:

Uusi sijoitusopas taluttaa aloittelijaa kädestä pitäen

Haluatko lisätuloja freelance-toimittajana? Aloita tästä

Miten piensijoittaja hyötyy sijoituspalvelututkinnosta?

Miten säästää rahaa helposti – 50 nokkelaa säästövinkkiä

Kirjavinkkien listasta saat runsaasti lisäevästystä matkalla raha-asioiden ässäksi! Listassa on 20 suomenkielistä ja 5 englanninkielistä teosta esittelyineen.

Jaa artikkeli!

Vastaa

Lataa maksuton kirjavinkkilista
Follow

Palautetta blogista

9 fiksuinta vinkkiä lisätulojen käyttämiseen

”Hyviä vinkkejä myös kokeneemmalle säästäjälle, säästäminen ei ole pelkästään kaikesta luopumista, kurjuuden maksimointia ja suurimman tuoton metsästystä. Joskus voi palkita myös itseään eikä pelkästään arvo-osuustiliä. ”

Näin aloitat shoppailulakon – 5 askelta mielenrauhaan

”Erinomaisia pointteja. Kunnon säästäjä menee kauppaan vain listan kanssa, ei kiertele kauppakeskuksissa ja maksaa käteisellä rahalla, jolloin heräteostokset minimoidaan. Suurelle osalle tylsää elämää, mutta tällä tavoin varallisuus kasvaa – jää enemmän säästöön ja osakkeisiin. ”

Tomi Salo, Suomen Osakesäästäjien hallituksen jäsen