fbpx

Kaupallinen yhteistyö, Oma talous

Mistä voi löytää edullista lainaa? Muista korkovertailu!

naisella nipussa setelit ja pohtiva ilme

Jaa artikkeli!

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: SORTTER

Tarve ottaa edullista lainaa voi iskeä vastoinkäymisten, kuten lomautuksen tai silmälasien hajoamisen seurauksena. Pienehköä lainaa voi hakea joistakin kunnista sosiaalisena luototuksena tai kaupallisilta toimijoilta. Takuusäätiö on myös tarjonnut pienlainaa.

Olisi hienoa, jos meillä kaikilla olisi pahan päivän varalle riittävä puskurirahasto eli vararahasto, johon voisi turvautua ikävien elämänkäänteiden yllättäessä. Kaikilla meillä ei ole kuitenkaan sen kerryttämiseen mahdollisuutta, jolloin edullinen laina on keino rahoittaa yllättävä menoerä.

Yllättävä kuluerä voi ilmaantua monelta suunnalta. Työpaikalla tulee lomautus tai määräaikaisuutta ei jatketa. Maksettavaksi tulee iso lääkäri-, hammaslääkäri- tai eläinlääkärilasku. Pesukone, auto tai silmälasit hajoavat. Ja niin edelleen.

Toisaalta syy ottaa edullista lainaa voi olla positiivinenkin: halutaan teettää remonttia tai hankkia kesämökki tai auto.

Ole tarkkana koron kanssa

Lainasta maksetaan aina korkoa lainanantajalle. Lainoja vertailtaessa koron suuruus onkin merkittävin tekijä, ei esimerkiksi kuukausierän määrä. Kuukausierä voi olla pieni, mutta todella pitkän laina-ajan takia maksettava kokonaismäärä ja lainan korko voivat olla suuria.

Edullista lainaa etsivän kannattaa opetella käsite ”todellinen vuosikorko”. Termi voi kuulostaa kapulakieliseltä sanahirviöltä, mutta se on avain lainojen saamiseen vertailukelpoisiksi keskenään.

Todellinen vuosikorko sisältää kaikki lainan aiheuttamat korot, kulut ja maksut. On siis hyvä etsiä se lainantarjoajan tarjouksesta – se voi olla piilotettu jonnekin pienelläkin präntillä.

Mistä edullista lainaa sitten voi saada? Käyn seuraavaksi läpi muutaman vaihtoehdon.

Jotkut kunnat myöntävät sosiaalista luototusta

Sosiaalinen luotto on edullinen laina, joka on tarkoitettu pienituloisille ja vähävaraisille henkilöille, joilla kuitenkin on maksukykyä.

Sosiaalista luottoa myöntää osa Suomen kunnista ja kaupungeista – yhteensä noin 30 kuntaa. Näihin kuuluvat muun muassa Helsinki, Espoo, Jyväskylä ja Tampere. Luottoa pystyy saamaan vain omasta asuinkunnasta. Koko Suomen väestöstä 44 prosenttia asuu kunnassa, jossa sosiaalista luototusta on saatavilla.

Luoton määrä vaihtelee paljon kunnittain, mutta asettuu yleensä 200–10 000 euron haarukkaan. Tyypillinen laina-aika on maksimissaan viisi vuotta. Luoton korko on matala, 12 kuukauden euribor-viitekorko eikä siitä peritä mitään muita kuluja.

Sosiaalista luottoa voi saada välttämättömiin ja kohtuuhintaisiin hankintoihin tai menoihin, kuten työmatkoihin tarvittavaan autoon tai terveydenhoitomenoihin. Sosiaalisella luototuksella voi maksaa pois myös velkoja ja rästilaskuja.

Sosiaalisen luoton saajalle tulee yleensä maksuhäiriömerkintä. Se ei ole kuitenkaan maailmanloppu, vaan voi jopa auttaa velkaantumisen pysäyttämisessä.

Takuusäätiön pienlaina on turvallinen

Takuusäätiö on järjestö, joka auttaa ihmisiä talousasioissa. Heidän palveluihinsa on kuulunut pienlaina, joka sopii pienen hankinnan tai menon rahoittamiseen, esimerkiksi auton korjaukseen tai huonekalujen hankkimiseen. Lainan määrä on 200–2 000 euroa ja korko on 4,25 prosenttia.

Tuoreen tiedon (16.3.2020) mukaan Takuusäätiö ei tällä hetkellä pysty käsittelemään pienlainahakemuksia henkilövajeen vuoksi. Kannattaa kuitenkin seurata tilannetta Takuusäätiön sivuilta.

Sisua byrokratiataisteluun

Sosiaalinen luototus ja Takuusäätiön pienlaina voivat tuntua vähän hankalilta hakea, koska pitää tehdä hakemus, johon tarvitaan liitteitä. Hakemusten käsittelyssä myös vierähtää hieman aikaa.

Teroita kuitenkin mieleesi, että lainaa hakiessasi se koron suuruus on todella merkittävä asia, joka ratkaisee, paljonko tulet lainanantajallesi todella maksamaan takaisin puhdasta rahaa. Pieni viitseliäisyys tässä vaiheessa palkitaan. Kysy myös tarvittaessa apua hakemuksen täyttämiseen.

Lainafirmat kannattaa kilpailuttaa

Kuntien ja Takuusäätiön lisäksi lainamarkkinoilla on valtava määrä pankkeja ja muita yrityksiä, joista lainaa voi hakea. Yritykset kilpailevat asiakkaista, joten niitä onkin hyvä vertailla tarkasti keskenään. Muista edelleen se tuttu sanahirviö ”todellinen vuosikorko” niin tiedät, minkä perusteella vertailla.

Lainanantajia voi vertailla ja kilpailuttaa tarkoitusta varten luotujen sivustojen, esim. Sortter, avulla. Lainanantajat katsovat muun muassa hakijan työ- ja perhetilannetta ja asumismuotoa lainatarjouksia tehdessään.


Sortter on sponsoroinut tätä postausta. Takuusäätiöllä tai kuntien sosiaalisella luototuksella ei ole tekemistä Sortterin kanssa.


Jos olet lainan tarpeessa, mikä sinua mietityttää lainan hakemisessa eniten?

Tykkäsitkö artikkelista? Jaa se somessa muidenkin luettavaksi! Kiitos sanan levittämisestä!

Lue myös:

Oma tapa olla yrittäjä voi muuttaa muotoaan ajan kuluessa

Vaatebudjetti 0 euroa – ostoslakko oli vapauttava kokemus

Näin shoppailuaddikti selätti kalliin pakkomielteensä

Uusi sijoitusopas taluttaa aloittelijaa kädestä pitäen

Raharetriitti Ranskassa oli intensiivisukellus sijoittamiseen

Jaa artikkeli!

Vastaa

Lataa maksuton kirjavinkkilista
Follow

Palautetta blogista

9 fiksuinta vinkkiä lisätulojen käyttämiseen

”Hyviä vinkkejä myös kokeneemmalle säästäjälle, säästäminen ei ole pelkästään kaikesta luopumista, kurjuuden maksimointia ja suurimman tuoton metsästystä. Joskus voi palkita myös itseään eikä pelkästään arvo-osuustiliä. ”

Näin aloitat shoppailulakon – 5 askelta mielenrauhaan

”Erinomaisia pointteja. Kunnon säästäjä menee kauppaan vain listan kanssa, ei kiertele kauppakeskuksissa ja maksaa käteisellä rahalla, jolloin heräteostokset minimoidaan. Suurelle osalle tylsää elämää, mutta tällä tavoin varallisuus kasvaa – jää enemmän säästöön ja osakkeisiin. ”

Tomi Salo, Suomen Osakesäästäjien hallituksen jäsen