fbpx

Oma talous, Sijoittaminen

Haluatko syöksyä vararikkoon? Katso ikimuistoiset talousvinkit

haluatko vararikkoon? katso ikimuistoiset talousvinkit

Jaa artikkeli!

Nämä kieli poskessa kirjoitetut talousvinkit auttavat sinua trimmaamaan raha-asiasi huippuunsa – menestykseen vai turmioon, sen saat itse päätellä. Nauti lukemisesta ja toteuta omalla vastuulla!

1. Sijoita monimutkaiseen tuotteeseen, josta et ymmärrä mitään

Olet ensi kertaa sijoitusmessuilla, ja messujen kiiltävimmän osaston kaksikymppinen geelitukkajannu kampittaa sinut. Hän ojentaa sinulle ilmaisen kahvikupillisen ja alkaa kertoa tuoreimmasta uutuudesta, puolistrukturoidusta indeksioptiolainasta vakuutuskuoressa.

Geelitukka puhuu paljon ja nopeasti. Mieleesi ei jää pyörityksessä yhtään mitään muuta kuin tuottoprosentti – 30 prosenttia vuodessa! Sehän on uskomattoman hyvä! Laitat nimen alle jannun ojentamaan paperiin. Tästä pitää kertoa Petrallekin!

Vuoden kuluttua olet sijoittanut puolistrukturoituun indeksioptiolainaan vakuutuskuoressa nelinumeroisen summan. Joudut työttömäksi, ja tarvitsisit varat käyttöösi.

Mutta koska Jupiter on neliössä Saturnukseen nähden, sijoitustuotteen ehtojen mukaan pääomasi on kutistunut puoleen ja sekin kuluu veroihin ja rahastoyhtiön kuluihin. Sijoituksesi on mennyttä.

2. Näe valtavasti vaivaa pikkusäästöjen takia

Kulutat jokaisen lauantaipäiväsi koko kaupungin ympäri yltävällä ostoskierroksella: yhdestä kaupasta saa halvimman maidon, toisesta halvimman reissumiehen ja kolmannesta halvimmat banaanit. Hintaero lähikauppaan on jopa 20 senttiä pakkaukselta tai kilolta, joten säästät joka viikko ainakin kaksi euroa!

Ostoskierrokseesi kuluu aina kolme tuntia, mutta ei se mitään, tunnet itsesi typeriä kauppiaita höynäyttäväksi tarjoushaukaksi. Bensakuluthan menevät ihan omasta budjetistaan ja viikonloppuun jää vielä reilusti aikaa olla läheisten kanssa, tehdä kotitöitä, opiskella, käydä ulkoilemassa, katsoa leffaa ja lämmittää saunaa – tai sitten ei.

huonot talousvinkit
Apua, rahaa palaa!

3. Pelkää riskiä (ja tuottoa) hysteerisesti

Menet keskustelemaan oman pankkisi virkailijan kanssa sijoittamisen aloittamisesta. Olet kauhuissasi, sillä et halua menettää vaarallisilla markkinoilla penniäkään vaivalla tienaamistasi rahoista. Pörssiromahdushan voi iskeä minä hetkenä hyvänsä!

Valitset virkailijan esittelemistä vaihtoehdoista Varovaiseksi nimetyn rahaston, jonka riskitaso on matala. Olet helpottunut, mutta silti hieman epäluuloinen.

Kymmenen vuoden kuluttua Varovainen rahasto on kasvanut yhden prosentin. Eihän tästä sijoittamisesta hyödy mitenkään! Olet syvästi pettynyt ja päätät, ettet sijoita enää koskaan mihinkään.

4. Kuluta kaikki mitä tuleekin

Tililläsi on kymppi. Tai satanen. Tonni tai kymppitonni. ”Miten se nyt siellä lojuu joutilaana? Sillähän voisi saada vaikka mitä kivaa”, mietit.

”Varataanpa tarjouksesta Kreikan-matka, tehdäänpä kierros ostoskeskuksessa, selataan vähän uutuuksia verkkokaupoissa, tai vähintäänkin piipahdetaan kirppiksellä. Oi, mitä kaikkea ihanaa, tuo mun on pakko saada!”

Kotisi täyttyy erilaisista hankinnoista, mutta ajaudut joka kuukausi tilanteeseen, jossa tilisi on tyhjä ennen palkkapäivää. Sitten eletäänkin näkkileivällä ja tonnikalalla.

Elämällä kädestä suuhun et ehkä mene vararikkoon nopeasti, mutta et myöskään pysty kerryttämään pahan päivän varalle puskurirahastoa. Taloutesi voi kaatua pienestäkin keikahduksesta, kuten yllättävästä vähän suuremmasta kuluerästä.

5. Sijoita lainarahalla korkean riskin kohteisiin

Olet löytänyt internetin keskustelupalstoilta kuumat vinkit takuuvarmoihin sijoitustuotteisiin, joista tietää vielä vain pieni joukko: uusin johdannainen ja virtuaalivaluutta. Luet innoissasi tarinoita siitä, kuinka paljon ihmiset ovat niillä tienanneet. Mitä väliä taustojen ja riskien selvittämisellä, nyt ei ole aikaa kulutettavaksi turhuuksiin!

Sinulle ei ole juuri nyt irtainta rahaa sijoitettavaksi, mutta tilaisuutta ei voi menettää! Otat sijoittaaksesi kulutusluoton, jonka vakuudeksi kiinnität kotisi.

Kolmen kuukauden kuluttua sekä johdannaisen että virtuaalivaluutan arvot romahtavat. Sinulla on muutenkin taloudellisesti tiukkaa, etkä selviydy kulutusluoton takaisinmaksueristä. Taistelet taloudellisessa kurimuksessa, jonka päätteeksi joudut myymään vakuutena olevan kotisi ja muuttamaan vuokralle.

6. Paikkaa velkaa velalla

Olet jo valmiiksi velkainen. Rahasi eivät riitä velkojen lyhentämiseen eivätkä vuokraan, ruokaan ja lääkkeisiin. Otat uuden pikavipin, sillä sen takaisinmaksuerät ovat niin pieniä, että selviät niistä ihan varmasti.

”Luottotietojen menemistä ja maksuhäiriömerkintää pitää välttää viimeiseen asti”, ajattelet. Pelkäät, että maksuhäiriömerkinnästä voi joutua vankilaan, että kaikki tuttavasi saavat tietää siitä ja että ylipäätään se tuhoaa tulevaisuutesi täysin.

Pelkosi ovat kaikki turhia. Maksuhäiriömerkintä voi kyllä hankaloittaa vuokra-asunnon saamista, mutta kokonaisuudessaan se voi jopa helpottaa tilannettasi, sillä velan kasvattaminen tulee mahdottomaksi. Etkä ole yksin: lähes 400 000 suomalaisella on maksuhäiriömerkintä.

Lopulta sinulla on yli 20 pikavippiä, etkä pysy lainkaan perässä kaikista maksuvelvollisuuksistasi. On opintolainaa, kulutusluottoa, laskurästejä ja vuokravelkaa. Päätät vihdoinkin kohdata totuuden ja antaa luottotietojen mennä. Kun lasket yhteen koko velkamääräsi, sitä on useita kymmeniä tuhansia euroja.

7. Luovuta vastuu raha-asioistasi muille

”Menestynyt mies tienaa niin paljon kuin hänen vaimonsa kuluttaa. Menestynyt nainen on sellainen, joka pystyy löytämään puolisokseen menestyneen miehen. Juuri näinhän se menee!” ajattelet.

”Eläkkeet, korot, indeksit, vakuutukset ja e-laskut – kaikki kuulostaa ihan heprealta. Ei minulla ole aikaa opiskella ekonomiksi! Antaa meidän Sampon hoitaa kaikki nuo raha-asiat, hän on niissä niin hyväkin. Minä keskityn perheen ja kodin hoitamiseen.”

Eräänä kauniina päivänä Sampo kuitenkin ilmoittaa, että hän on löytänyt uuden naisen. Teille tulee avioero.

Teillä on avioehto, jonka mukaan Sampo saa pitää itsellään koko yhteisten vuosienne aikana kerryttämänsä omaisuuden. Entinen kotinne on hänen nimissään, joten hän jää siihen asumaan uuden heilansa kanssa.

Sinulla ei ole säästöjä, tuleva eläkkeesi on pieni kotiäitivuosiesi takia etkä ole vuosikausiin tienannut muuta omaa rahaa kuin myymällä käytettyjä lastenvaatteita Facebook-kirppiksellä. Selaat päivästä toiseen ahdistuneena työpaikkailmoituksia pienessä vuokra-asunnossasi.


Mitä ajatuksia nämä huonot talousvinkit herättivät? 😉

Jos et halua syöksyä vararikkoon vaan pikemminkin saada taloutesi paremmalle tolalle, opettele saamaan rahaa säästöön. Näin tulosi riittävät kattamaan menot ja voit pikkuhiljaa koota puskurirahastoa pahan päivän varalle sekä kassaa haaveiden toteuttamiseen.

Miten säästää rahaa ja saada kuluja karsittua? Tutustu Sentinvenyttäjän ideapankki – 365 säästövinkkiä arjen talouteen -e-kirjaan! E-kirja siivittää sinut taloudelliseen mielenrauhaan.

Lue myös:

Uusi sijoitusopas taluttaa aloittelijaa kädestä pitäen

Kehopositiivisuus on osa hyvää oman talouden hoitoa

Miten aloittaa sijoittaminen? 3 ideaa uudelle sijoittajalle

Näin aloitat shoppailulakon – 5 askelta mielenrauhaan

TOP4 sovellusta menojen ja tulojen seurantaan

Jaa artikkeli!

2 comments on “Haluatko syöksyä vararikkoon? Katso ikimuistoiset talousvinkit

Tykkäsin erityisesti 3. Pelkää riskiä (ja tuottoa) hysteerisesti ja 7. Luovuta vastuu raha-asioistasi muille, kaikkein parasta on työntää pää pensaaseen ja toivoa parasta, että raha-asiat hoituvat muuta kautta 🙂

Reply
Veera Saloheimo

Heippa Jasso ja kiitos kommentista! Hienoa kuulla, että tykkäsit varsinkin noista kahdesta kohdasta. Pää pensaassa ei voi yhtään tietää, mitä ympärillä tapahtuu 😀

Vastaa

Lataa maksuton kirjavinkkilista
Follow

Palautetta blogista

9 fiksuinta vinkkiä lisätulojen käyttämiseen

”Hyviä vinkkejä myös kokeneemmalle säästäjälle, säästäminen ei ole pelkästään kaikesta luopumista, kurjuuden maksimointia ja suurimman tuoton metsästystä. Joskus voi palkita myös itseään eikä pelkästään arvo-osuustiliä. ”

Näin aloitat shoppailulakon – 5 askelta mielenrauhaan

”Erinomaisia pointteja. Kunnon säästäjä menee kauppaan vain listan kanssa, ei kiertele kauppakeskuksissa ja maksaa käteisellä rahalla, jolloin heräteostokset minimoidaan. Suurelle osalle tylsää elämää, mutta tällä tavoin varallisuus kasvaa – jää enemmän säästöön ja osakkeisiin. ”

Tomi Salo, Suomen Osakesäästäjien hallituksen jäsen