fbpx

Shoppailu, Tavarat

Hyvästit pikamuodille – pidennä vaatteittesi käyttöikää

Jaa artikkeli!

Pikamuoti merkitsee huonolaatuisia vaatteita, joiden valikoima ketjuliikkeissä vaihtuu tiuhaan. Pikamuoti on todella kestämätöntä sekä kuluttajan kukkaron että ympäristön kannalta.

Rahanmenoa havainnollistaa hinnan laskeminen yhdelle käyttökerralle. Mietitään vaikka paitaa, joka maksaa 20 euroa. Paidan saumat on kuitenkin ommeltu huonosti, ja sauma ratkeaa neljän käyttökerran jälkeen. Yhden käyttökerran hinnaksi tulee viisi euroa.

Verrokiksi voidaan ottaa laadukas paita, jonka saumoihin on jätetty tarpeeksi saumanvaroja. Paita maksaa 80 euroa. Kallista? Paita kestää kuitenkin kerran viikossa käyttöä kolmen vuoden ajan, jolloin yhden käyttökerran hinnaksi tulee vain 51 senttiä.

Myös ympäristöä pikamuoti kuormittaa suuresti. Suomessa heitetään pois arviolta 13 kiloa henkeä kohden tekstiilijätettä vuodessa. Arviolta yli puolet pikamuotivaatteista hävitetään vuoden sisällä luomishetkestään. Kaikki tämä vauhdittaa myös ilmastonmuutosta: vuonna 2015 vaatetuotanto tuotti enemmän kasvihuonepäästöjä kuin kaikki maailman lento- ja laivaliikenne yhteensä.

Pikamuoti puhuttaa kovasti: Suomen Luonto -lehti valitsi sen vuoden turhakkeeksi. Eettisen kaupan puolesta ry eli Eetti kampanjoi puolestaan pikamuotia vastaan ja kestävän pukeutumisen puolesta Lempivaatteeni-kampanjalla.

Avain taloudellisesti, ekologisesti ja miksei myös tyyliltään kestävään pukeutumiseen on vaatteiden käyttöiän pidentämisessä. Tässä muutamia vinkkejä siihen, miten teet kaikesta vaatteista rakkaita lempivaatteita ja myös huolehdit niistä lempivaatteiden ansaitsemalla tavalla.

1. Tunnista oma tyylisi

Mieti, minkälaiset pääntiet, taskut ja muut yksityiskohdat vaatteissa miellyttävät sinua. Oletko enemmän housu- vai hameihminen? Tunnista, minkälaisia käyttötilanteita arkeesi kuuluu ja varmista, että sinulla on niihin sopivaa päällepantavaa – ja harvinaisempiin käyttötilanteisiin riittää ehkä vain asu tai pari.

Myös värien rajaaminen pukeutumisessa auttaa. Esimerkiksi oman vaatekaappini lähes kaikki sisältö on ruskeaa, valkoista ja sinistä. Näin vaatteet sopivat paremmin toisiinsa.

Jos tyyliasiat kiinnostavat enemmänkin, voit tutustua esimerkiksi Caps Look -kapselipukeutumiseen.

2. Valitse kestävää

Osta laadukkaita vaatteita, jotka kestävät kauan. Hyvälaatuinen kangas vaikuttaa paksulta ja sileäpintaiselta. Vaatteen saumojen pitäisi kulkea suorina (erityisesti sivusaumat kyljissä). Ohita kiertävät saumat, jo vaatekaupan tangolla ryppyiset vaatteet ja liian ohuet trikoot ja neuleet, joihin tulee herkästi reikiä.

Vaatesuunnittelija Rinna Saramäki on perehtynyt vaatteiden laatuun. Voit lukea aiheesta hänen blogistaan tai Hyvän mielen vaatekaappi -kirjasta.

3. Pese oikein

Noudata vaatteiden pesuohjeita. Älä käytä liikaa pesuainetta, sillä se vain rasittaa pesukonetta ja vaatetta ja voi jäädä kankaaseen ärsyttämään ihoa ja nenää.

Älä myöskään pese vaatteita turhan usein – välillä riittää pelkkä tuuletus ulkona henkarilla. Ota oma parveke tai taloyhtiön tuuletusparveke käyttöön!

Lue lisää ekologisesta pyykinpesusta trashionista Outi Les Pyyn blogista. Kokeile esimerkiksi pesupähkinöitä tai castille-saippuaa pyykinpesuun.

4. Poista tahrat ajoissa

Poista vaatteisiin tulleet tahrat ajoissa. Minä olen oppinut tämän kantapään kautta. Tahraista vaatetta ei kannata unohtaa pyykkikorin pohjalle, vaan nopea toiminta on A ja O käyttökuntoon pelastamisessa.

Marttaliiton sivuilta löytyy lista eri tahran aiheuttajista ja niihin sopivista poistokeinoista. Esimerkiksi sitruuna, tiskiaine tai ruokasuola saattavat tepsiä tahraan.

Uusilta tahroilta voi suojata varsinkin arvokkaat vaatteet ja tekstiilit käsittelemällä ne suojasuihkeella. Suihke tekee kankaan pinnasta likaa ja kosteutta hylkivän. Voit tehdä käsittelyn itse suihkuttelemalla vaatteen läpi tai viemällä sen pesulaan.

5. Opettele ompelutaitoja

Osaatko pujottaa langan neulan silmään, tehdä lankaan ison solmun ja päätellä lopuksi langanpään? Hienoa, näiden taitojen avulla pystyt ompelemaan irronneen napin tai ripustuslenkin takaisin paikalleen esimerkiksi paitaan tai pyyhkeeseen.

Jos ajatuskin tuottaa hikipisaroita, pyydä jotakuta osaavampaa näyttämään. Tuottaa hienon pärjäämisen tunteen, kun viiden minuutin työllä pystyy pelastamaan jonkin vaatteen taas käyttökuntoiseksi!

6. Hyödynnä ompelimoa ja pesulaa

Joskus vaatteesta ei pelkästään lennä nappi, vaan helma on liian pitkä tai lahkeet liian leveät. Käänny silloin korjausompelimon puoleen, ellet ole itse ihan ässä ompelukoneen käyttäjänä. Työllistät samalla monesti suomalaista pienyrittäjää.

Vie pesulaan vaatteet, joille ei sovi vesipesu koneessa. Pesulan ammattilaiset saattavat pystyä poistamaan myös kotikokeiluista piittaamattomat tahrat.

7. Huolla fiksusti

Jos vaatteessa on jotakin muuta vialla, koeta selvittää pelastuskeino ennen kuin heität vaatteen pois. Esimerkiksi käsittely etikkavedessä tepsii usein hienhajuun ja muihin ikäviin tuoksahduksiin, jotka ovat pinttyneet vaatteeseen.

Nukkaleikkuri on hyvä investointi neuleiden ja collegevaatteiden freesaamiseen. Kyseessä on pieni laite, jonka voi ostaa pikkurahalla kodinkoneliikkeestä. Nukkaleikkurilla surruttelemalla saa pois kankaan pinnassa olevat nypyt ja nukan.

Värjääminen on myös hyvä keino kuluneiden vaatteiden piristämiseen. Esimerkiksi harmaantuneet mustat housut tai kauhtuneet farkut saavat kasvojenkohotuksen mustalla tai tummansinisellä kangasvärillä värjäämällä. Värjäys onnistuu helposti pesukoneessa Prisman ja Tokmannin kaltaisista liikkeistä saatavalla värillä.

Värjäämällä voi myös vaihtaa tekstiilin väriä tiettyjen rajojen sisällä: värjäystulos on aina lähtötilannetta tummempi, ja pohjaväri vaikuttaa lopputulokseen. Esimerkiksi jos keltainen kangas värjätään sinisellä, syntyy vihreää. Värjääminen sopii parhaiten 100-prosenttiselle puuvillakankaalle.

Lempivaatteita ei tarvita sadoittain. Jos tuntuu siltä, että vaatekaappi on täynnä eikä nykyisiäkään suosikkipukineita ehdi pitämään tarpeeksi usein, voit harkita shoppailulakkoon ryhtymistä.

Kestävään pukeutumiseen sopii omien kulutustapojen miettiminen laajemminkin. Täältä voit ladata kirjalistan, josta saa vinkkejä oman kulutuksen hallintaan.

Tykkäsitkö tästä artikkelista? Klikkaa alla olevaa linkkiä ja jaa artikkeli somessa! 🙂

#lempivaatteeni

Lue myös:

Kehopositiivisuus on osa hyvää oman talouden hoitoa

Vaatebudjetti 0 euroa – ostoslakko oli vapauttava kokemus

Miten säästää rahaa helposti – 50 nokkelaa säästövinkkiä

Missä käytetyt vaatteet kannattaa myydä? Suuri nettikirppisvertailu

Näin aloitat shoppailulakon – 5 askelta mielenrauhaan

Jaa artikkeli!

Vastaa

Lataa maksuton kirjavinkkilista
Follow

Palautetta blogista

9 fiksuinta vinkkiä lisätulojen käyttämiseen

”Hyviä vinkkejä myös kokeneemmalle säästäjälle, säästäminen ei ole pelkästään kaikesta luopumista, kurjuuden maksimointia ja suurimman tuoton metsästystä. Joskus voi palkita myös itseään eikä pelkästään arvo-osuustiliä. ”

Näin aloitat shoppailulakon – 5 askelta mielenrauhaan

”Erinomaisia pointteja. Kunnon säästäjä menee kauppaan vain listan kanssa, ei kiertele kauppakeskuksissa ja maksaa käteisellä rahalla, jolloin heräteostokset minimoidaan. Suurelle osalle tylsää elämää, mutta tällä tavoin varallisuus kasvaa – jää enemmän säästöön ja osakkeisiin. ”

Tomi Salo, Suomen Osakesäästäjien hallituksen jäsen