fbpx

Asuminen, Oma talous, Säästövinkit

Millaista on asua aikuisena kimppakämpässä? Tässä kokemuksiani

millaista on asua aikuisena kimppakampassa

Jaa artikkeli!

Kimppakämppä tai kommuuni on budjettitietoisen asumismuoto. Se sopii myös aikuisille, eikä vain opiskelijoille väliaikaisena elämänvaiheena.

Asuminen on suomalaisten suurin kuluerä. Jos siinä onnistuu nipistämään, voivat säästöt olla suuria.

Edullista asumista etsivälle kimppakämppä on hyvä vaihtoehto. Jakamalla asumuksen voi samalla rahalla saada paremman sijainnin ja/tai paremmin varustellun kodin.

Kaksi- ja nelijalkaisia kämppiksiä

Itse muutin elämässäni ekaa kertaa kimppakämppään reilusti kolmenkympin paremmalla puolella. Yksin asuvana ja kotoa työskentelevänä freelancerina kaipasin seuraa arkeeni, ja asumiskulujen pieneneminen oli myös toivottavaa.

Lopulta asuin reilun vuoden ajan etelähelsinkiläisessä kolmiossa. Aluksi kämppiksenäni oli nainen kissoineen, sitten hän vaihtui koiran omistaneeseen mieheen. Molemmat kämppikset olivat hieman minua nuorempia ja kävivät töissä.

Pohdin ennen huoneen hakua, montako kämppistä haluaisin, ja päädyin siihen että yksi olisi riittävä. En halunnut liian vaihtuvaa porukkaa kotiini. Mietin myös etukäteen, että olisi kiva, jos kämppikselläni olisi lemmikki, joka olisi kotosalla myös päivisin tehdessäni töitä omassa huoneessani.

Olisi tuntunut isolta kynnykseltä lähteä asumaan heti ensi alkuun eri sukupuolta edustavan kämppiksen kanssa. Kuitenkin kun joidenkin kuukausien jälkeen naiskämppikseni vaihtui miespuoliseksi, ei se ollut mitenkään ihmeellinen juttu.

Huone löytyi Facebookista

Etsin kimppakämppähuoneita ensisijaisesti Facebookin Yhteisöasuminen – kommuunit koolle -ryhmästä. Siellä voivat ilmoitella niin huoneita tarjoavat kuin niitä etsivät – tai kokonaan uuden kommuunin perustamista suunnittelevat. Yhteisöasumista tai soluasuntoja voi löytää myös Oikotieltä tai Etuovesta, mutta niissä on vähän hankalampi saada tietoja tulevista kämppiksistä, mikä voi monelle olla aika tärkeää tietoa.

Tuleva kimppakämppänikin löytyi mainitusta FB-ryhmästä käytyäni ensin katsomassa paria muuta paikkaa. Tapasin potentiaalisen kämppikseni ja juttelimme asunnolla. Hän valitsi minut yhdessä asunnon omistaneen perheen kanssa.

Uusiin ihmisiin tutustumista

En tuntenut kumpaakaan kämppistäni etukäteen ennen yhdessä asumista. Tietysti moisessa voi olla jonkinlaista riskiä, mutta itse ainakin sain huomata, että kaikki toimi hyvin. En tiedä, tulisiko jonkun hyvän tutun kanssa asuessa ehkä sellainen fiilis, että koskaan ei voi vetäytyä omaan rauhaan.

Tein oman vuokrasopimuksen suoraan vuokranantajan kanssa. Olen käsittänyt, että tämä on kaikista varmin ja turvallisin tapa – jos yksi kämppis on päävuokralainen ja muut hänen alivuokralaisiaan, voi päävuokralaiselle tulla tukalat paikat jos joku jättää maksamatta vuokransa.

Kotityöt tulivat tehtyä rennolla asenteella

Vuokrani oli sitä tasoa, että samalla hinnalla olisi saanut pienen yksiön hieman huonommalla sijainnilla Helsingissä. Kimppakämpässäni minulla oli oma tilava yhdistetty makuu- ja työhuone sekä jaetut olohuone, keittiö, wc, kylpyhuone ja parveke. Käytössä olivat tiskikone, pyykinpesukone ja kuivauskone. Taloyhtiössä oli uima-allasosasto saunoineen ja kuntosali.

Ensimmäisen kämppiksen kanssa jaoimme isoimmat kotityöt puoliksi nimeämällä molemmille omat vastuut. Pienempiä hommia teimme rennosti jaksamisen mukaan. Toisen kämppiksen kanssa ei ollut mitään varsinaisia vastuualueita, mutta hommat kyllä tulivat mukiinmenevästi hoidettua.

Joutuuko siis kimppakämpässä siivoamaan muiden sotkuja? Oman kokemukseni mukaan ei juurikaan, onhan asukkaina fiksuja vastuullisia aikuisia. Joskus omatkin paistinpannuni olivat likaisina tiskialtaassa jonkun aikaa, eli mitään nipottamismeininkiä ei kotona ollut suuntaan eikä toiseen.

Perimmäisten kysymysten äärellä

Tykkäsin kimppakämppäasumisesta ja olen onnellinen, että kokeilin sitä. Voisin harkita sitä uudelleen jossakin elämäntilanteessa, miksei vaikka vanhana mummojen kommuunissa. Aika Etelä-Helsingin kimppakämpässä tuli päätökseensä sen takia, että taloon tuli putkiremontti.

Lopuksi asiaa, mikä kuitenkin saattaa vielä epäilyttää yhteisöasumista harkitsevaa. Koti on hyvin intiimienkien asioiden näyttämö. Kehtaako kimppakämpässä esimerkiksi pieraista tai harrastaa seksiä?

No, kimppakämpässä täytyy kyllä aina huomioida kanssa-asujat, joten hieman täytyy laittaa rajoja omalle rötväilylle. Ei voi pelkissä kalsareissa löhötä sohvalla. Mutta sanotaanko näin, että eivät ne kämppiksetkään ole kotona 24/7. Itse olin parisuhteessa koko kimppakämppäaikani.

Rohkeasti kokeilemaan siis! Rahalliset säästöt ja yhteisölliset kokemukset karttuvat 😊

Kiinnostaako sinua saada lisää ideoita taloustietoiseen elämäntapaan? Lataa ilmainen 20 +5 parasta kirjavinkkiä oman kulutuksen ja talouden hallintaan -lista! Pdf-miniopas sisältää jokaisesta kirjasta myös lyhyet esittelyt.

Lue lisää:

Mistä voi löytää edullista lainaa? Muista korkovertailu!

Mobify-taloussovellus – omia aitoja käyttökokemuksia

Näin shoppailuaddikti selätti kalliin pakkomielteensä

Haluatko lisätuloja freelance-toimittajana? Aloita tästä

Miten voitin pelkoni ja perustin oman yrityksen

Jaa artikkeli!

Vastaa

Lataa maksuton kirjavinkkilista
Follow

Palautetta blogista

9 fiksuinta vinkkiä lisätulojen käyttämiseen

”Hyviä vinkkejä myös kokeneemmalle säästäjälle, säästäminen ei ole pelkästään kaikesta luopumista, kurjuuden maksimointia ja suurimman tuoton metsästystä. Joskus voi palkita myös itseään eikä pelkästään arvo-osuustiliä. ”

Näin aloitat shoppailulakon – 5 askelta mielenrauhaan

”Erinomaisia pointteja. Kunnon säästäjä menee kauppaan vain listan kanssa, ei kiertele kauppakeskuksissa ja maksaa käteisellä rahalla, jolloin heräteostokset minimoidaan. Suurelle osalle tylsää elämää, mutta tällä tavoin varallisuus kasvaa – jää enemmän säästöön ja osakkeisiin. ”

Tomi Salo, Suomen Osakesäästäjien hallituksen jäsen