fbpx

Oma talous, Sijoittaminen

Miten aloittaa sijoittaminen? 3 ideaa uudelle sijoittajalle

miten aloittaa sijoittaminen

Jaa artikkeli!

Haluaisitko aloittaa sijoittamisen, mutta et tiedä, miten sen tekisit? Vaihtoehtoja tuntuu olevan niin paljon. Ehkä et ole kovin varma taidoistasi, ja aihekin tuntuu vaikeaselkoiselta. Ei hätää, katso tästä muutama ehdotus.

(Tämä artikkeli ei ole sijoitusneuvontaa eikä suositus. Artikkeli tarjoaa vain ideoita, ja jokainen sijoittaja tekee sijoituspäätöksensä omalla vastuulla. Sijoita vain sellaiseen kohteeseen, jonka toiminnan ymmärrät. Sijoituskohteen aiempi menestys ei takaa sen tuottoja tulevaisuudessa.)

Tuloistasi jää hieman yli joka kuukausi, ja olet kuullut suosituksia puskurirahaston keräämisestä ja houkuttelevia kuvauksia korkoa korolle -ilmiöstä. Onnittelut! Olet aloittelemassa sijoittajan uraasi. Jo kymppi tai pari kuukaudessa sijoituksiin siirrettynä on hyvä alku.

Esittelen tässä kolme erilaista sijoituskohdetta, ja sen, kenelle ne erityisesti sopivat.

1. Indeksirahastot

Rahastot ovat kuin koreja, joihin on koottu useampia arvopapereita. Nämä arvopaperit voivat olla esimerkiksi korkopapereita tai osakkeita.

Rahastoa hankkimalla ostat pienen osuuden koko korin sisältämästä arvopaperikimarasta. Tästä seuraa yksi rahastojen vahvuus: pienelläkin summalla pystyt hajauttamaan sijoitustasi ja näin madaltamaan riskiä.

Rahastot jaetaan aktiivisiin ja passiivisiin. Joka rahastolla on vertailuindeksi: esimerkiksi OMX Helsinki 25, joka koostuu Helsingin pörssin 25 vaihdetuimmasta osakkeesta. Aktiiviset rahastot pyrkivät tuottamaan paremmin kuin vertailuindeksinsä, mikä vaatii kaupankäyntiä ja aktiivista arvopapereiden valintaa.

Passiiviset rahastot taas tyytyvät seuraamaan omaa vertailuindeksiään mahdollisimman tarkkaan. Se ei edes yritä lyödä sitä. Tuloksena on markkinoiden keskimääräinen tuotto.

miten aloittaa sijoittaminen lue kolme ideaa uudelle sijoittajalle
Sijoituksissa rahalle haetaan tuottoa.

Indeksirahastot ovat passiivisia rahastoja. Niiden etu aktiivisiin rahastoihin verrattuna ovat pienemmät hallinnointi- ja muut kulut. Prosentin kymmenysten erot rahastojen kuluissa voivat vaikuttaa mitättömiltä, mutta todellisuudessa ne kertautuvat ajan kuluessa vaikuttaen sijoittajan ykköskiinnostuksenkohteeseen, tuottoon, ja siksi kuluihin kannattaa todella kiinnittää huomiota.

Tutkimuksissa on myös todettu, että todella harva aktiivisesti hoidettu rahasto todella pystyy voittamaan vertailuindeksinsä, varsinkaan pitkäaikaisesti. Senkin takia voi olla hyvä idea valita matalakuluinen indeksirahasto.

Indeksirahastoihin voi tehdä kertasijoituksen, minkä lisäksi monet rahastoyhtiöt tarjoavat mahdollisuuden kuukausisäästämiseen. Kuukausisäästäminen voi olla kätevää, sillä siinä voi automatisoida saman summan menemään sijoituksiin esimerkiksi aina palkkapäivänä.

Kenelle sopii: Sijoittajalle, jota ei kiinnosta perehtyä yksittäisiin yhtiöihin, vaan haluaa pienellä vaivalla hajautettua sijoittamista. Indeksirahastoista löytyy eri riskitason vaihtoehtoja.

2. Suorat osakesijoitukset

Osake on osuus pörssiyhtiöstä. Ostamalla osakkeita voi saada tuottoa kahdella tavalla: yhtiön jakamina osinkoina sekä osakkeen arvonnousun muodossa. Tuotto osakkeen arvon noususta näkyy lompakossasi, kun myyt osakkeen pois.

Osakkeita kannattaa yleensä ostaa kerralla vähintään useammilla satasilla. Jos säästät kuukausittain vähitellen pienempiä summia, voit odottaa useamman kuukauden ja sijoittaa sitten osakkeisiin isomman köntän kerralla.

Arvo-osuustili on tili, joka tarvitaan osakkeiden säilyttämiseen. Helpointa sellainen on avata omaan pankkiin. Arvo-osuustilin voi hankkia myös joltakin osakevälittäjältä, jos se vaikuttaa esimerkiksi kulujen puolesta edullisemmalta vaihtoehdolta.

Kaupankäynnistä osakkeilla pitää maksaa kuluja. Voit vertailla Sijoittaja.fi:n välittäjävertailutyökalulla, mikä välittäjä tai pankki olisi sinun tapauksessasi edullisin.

Myös osakesijoittamisessa kannattaa muistaa hajauttaminen, sillä eri yhtiöt, toimialat ja maantieteelliset alueet menestyvät erilaisina aikoina. Ei ole hyvä omistaa esimerkiksi pelkkiä rakennusalan yhtiöitä, jotka tyypillisesti kaikki menevät alas taantumassa. Hyvin hajautetussa salkussa on 7–10 eri osaketta.

Kenelle sopii: Sijoittajalle, joka haluaa seurata taloutta aktiivisesti ja on kiinnostunut poimimaan pörssiyhtiöiden joukosta mielestään hyvin menestyvät yritykset. Koska suorien osakesijoitusten riski on korkea, tulee sijoituksen aikajänteen olla pitkä eli yli 5–7 vuotta.

Jos osakesijoittaminen tuntuu sinun jutultasi, sitä voi opiskella lisää 7 päivässä sijoittajaksi -kirjasta. Lue oppaan esittely täältä.

3. Säästö- ja sijoitustilit

Säästö- ja sijoitustilejä ei oikeastaan voi sanoa varsinaisiksi sijoituksiksi, sillä niiden tuotto on niin pieni. Taloustaito-lehden vertailussa huhtikuussa säästötililtä sai parhaimmillaan 1,0 prosentin tuoton. Huhtikuussa inflaatio eli kuluttajahintojen nousu oli 1,5 prosenttia.

Sama tilanne on jatkunut pitempään. Säästötilien tuotto on alempi kuin inflaatio, joten niille säilötty raha menettää vähitellen arvoaan.

Säästötili voi kuitenkin olla oikea työväline, jos haluaa laittaa sivuun rahaa, jota tulee tarvitsemaan lyhyen ajan kuluttua. Mikäli sinulla on esimerkiksi nyt 10 000 euroa, jonka haluat käyttää vuoden kuluttua asunnon ostoon, varojen säilyttäminen säästötilillä voi olla hyvä ratkaisu. Säästötilien korko on ainakin parempi kuin tavallisella käyttötilillä.

Vastuullisuutta sijoituksiltaan hakevan kannattaa tarkistaa, millä alalla säästötilien tarjoaja toimii. Jotkut yhtiöt lainaavat säästötileille talletettuja rahoitettuja varoja edelleen pikavippitoimintaan.  

Kenelle sopii: sinulle, joka haet rahoillesi lyhytaikaista matalan riskin turvapaikkaa.


Sijoittamisessa tosi tärkeä juttu on ottaa homma itse haltuun ja ymmärtää, mitä on tekemässä. Pankeilta saa suosituksia sijoittamiseen, mutta niiden intressissä on myydä omia sijoitustuotteitaan. Pankit myyvät mielellään asiakkailleen korkeakuluisia rahastojaan.

Sosiaalisen median keskusteluista voi saada myös neuvoja siihen, miten aloittaa sijoittaminen, mutta neuvojien asiantuntemuksesta ei voi olla varma, ja vain sinä tiedät oman yksilöllisen tilanteesi.

Luotettavia tietolähteitä sijoittajalle ovat esimerkiksi Pörssisäätiön sivut ja oppaat sekä Osakesäästäjien Keskusliiton Viisas Raha -lehti.

Sijoittamisen alkeisiin johdattelevia oppaita on myös julkaistu useita. Olen koonnut muun muassa sijoituskirjallisuutta sisältävän kirjavinkkilistan ”20+ 5 parasta kirjavinkkiä oman kulutuksen ja talouden hallintaan”, jonka saa ladattua ilmaiseksi.

Heräsikö kysymyksiä tai ajatuksia, saitko oivalluksen? Kommentoi tai jaa artikkeli somessa!

Lue lisää sijoittamisesta:

Uusi sijoitusopas taluttaa aloittelijaa kädestä pitäen

Miten säästää helposti – 50 nokkelaa säästövinkkiä

Miten piensijoittaja hyötyy sijoituspalvelututkinnosta?

Raharetriitti Ranskassa oli intensiivisukellus sijoittamiseen

Haluatko syöksyä vararikkoon? Katso ikimuistoiset talousvinkit

Jaa artikkeli!

3 comments on “Miten aloittaa sijoittaminen? 3 ideaa uudelle sijoittajalle

Hannele

Indeksirahasto kiinnostaa. Ketkä niitä myy ts. mistä niitä voi ostaa?

Reply
Asik

Indeksirahastoihin voi kuukausisijoittaa kuluitta (tällä hetkellä) esimerkiksi Nordnetin kautta. Kannattaa rekisteröityä sivustolle ja mennä shareville nimiselle foorumille heidän palvelussaan. Sieltä löytyy kattavasti tietoa passiivisesti sijoittavien ihmisten indeksirahasto kohteista.

Veera Saloheimo

Kuten Asik kirjoittaa, Nordnet on tosiaan yksi suosittu välittäjä, jonka kautta voi hankkia indeksirahastoja.

Itse aikanaan aloitin indeksisijoittamisen Seligson & Co:n kautta. Heidän sivunsa ovat niin simppelit ja ymmärrettävät ja rahastojen tarjonta sen verran rajattua, että se tuntui helpolta aloittelijan ottaa haltuun. Indeksirahastot löytyvät passiivisten rahastojen nimellä.

Lisäksi nykyään monilla pankeillakin on indeksirahastoja.

Vastaa

Lataa maksuton kirjavinkkilista
Follow

Palautetta blogista

9 fiksuinta vinkkiä lisätulojen käyttämiseen

”Hyviä vinkkejä myös kokeneemmalle säästäjälle, säästäminen ei ole pelkästään kaikesta luopumista, kurjuuden maksimointia ja suurimman tuoton metsästystä. Joskus voi palkita myös itseään eikä pelkästään arvo-osuustiliä. ”

Näin aloitat shoppailulakon – 5 askelta mielenrauhaan

”Erinomaisia pointteja. Kunnon säästäjä menee kauppaan vain listan kanssa, ei kiertele kauppakeskuksissa ja maksaa käteisellä rahalla, jolloin heräteostokset minimoidaan. Suurelle osalle tylsää elämää, mutta tällä tavoin varallisuus kasvaa – jää enemmän säästöön ja osakkeisiin. ”

Tomi Salo, Suomen Osakesäästäjien hallituksen jäsen