fbpx

Oma talous, Säästövinkit, Vapaa-aika

Miten säästää rahaa helposti – 50 nokkelaa säästövinkkiä

miten saastaa rahaa helposti 50 nokkelaa saastovinkkia

Jaa artikkeli!

Onko sinulla tarve suitsia kuluja ja lihottaa säästöpossua? Kunnolliset säästöt toimivat puskurina pahan päivän varalle ja mahdollistavat unelmien toteuttamisen. Säästäminen ei jää nyt ainakaan kiinni keinoista, sillä tästä artikkelista löydät kokonaiset 50 kekseliästä säästövinkkiä elämän eri osa-alueille.

Miten säästää rahaa hankinnoissa

 1. Ennen jonkin uuden tavaran ostamista mieti, tarvitsetko sitä todella vai onko kyseessä vain ohimenevä halu. Sopiiko tavara yhteen muiden omistamiesi tavaroiden kanssa? Ostatko vain siksi, että tavara on halpa tai alennuksessa?
 2. Lähde ostoksille vain ”täysissä sielun ja ruumiin voimissa” eli levänneenä, syöneenä ja ajan kanssa. Jos kroppa ja mieli ovat stressitilassa, ihminen ei kykene riittävän harkittuihin päätöksiin.
 3. Osta kaikki mahdolliset tuotteet käytettynä: harrastusvälineet, elektroniikka, kodin sisustustavarat ja niin edelleen. Hinta on edullisempi, kierrätys on ekologista ja tarjontaa on paljon.
 4. Lähtiessäsi ostoksille tee ostoslista aivan kuin ruokakauppaan lähtiessä. Kirjoita paperille tarkka määritelmä aikomallesi hankinnalle, esimerkiksi ”mustat kuulokkeet, joissa on bluetooth-liitäntä, maksimihinta 70 euroa”.
 5. Tee ostoksille lähtiessäsi budjetti ja ota vain budjetin mukainen summa mukaan käteisenä. Jätä maksu- ja luottokortit kotiin.

Miten säästää rahaa kotikeittiössä

 1. Kokkaa isoja annoksia ruokaa ja pakasta osa. Samalla vaivalla kypsyy suurempikin annos ruokaa. Näin sinulla on pakkasessa odottamassa itsetehtyjä ”valmisruoka-annoksia”.
 2. Osta kaupasta isoja pakkauksia ruokaa edullisemmalla kilohinnalla. Ota käyttöön osa ja pakasta loput.
 3. Älä mene ruokakauppaan nälkäisenä. Nälkä saa sinut himoitsemaan monenlaista syötävää, jota et oikeasti tarvitse.
 4. Järjestä ruoka kaappeihin niin, että ensimmäisenä vanhaksi menevät tuotteet ovat etummaisena ja tulevat käytetyiksi ensin.
 5. Laita ruokaa edullisista, kotimaisista perusraaka-aineista, kuten perunasta, porkkanasta, sipulista ja silakasta.

Miten säästää rahaa ulkona syödessä

 1. Juo kahvilassa tai ravintolassa vettä mehun, limun tai muun juoman sijasta. Pelkkä smoothie voi maksaa viisi euroa.
 2. Jos sovit tapaamisen kahvilaan, osta sieltä mieluummin lounasannos kuin jokin juoma ja leivonnainen. Lounaan hinta siihen kuuluvine juomineen on luultavasti samaa tasoa kuin esimerkiksi kahvin ja sämpylän yhteenlaskettu hinta, ja vatsasi täyttyy kunnolla.
 3. Käy syömässä opiskelijaruokaloissa. Niiden hinnat ovat edullisia muillekin kuin opiskelijoille.
 4. Jos haluat syödä ulkona, mene mahdollisuuksien mukaan syömään arkisin lounasaikaan. Silloin ravintoloissa on edulliset lounasannokset.
 5. Pyydä suosikkiravintolastasi kanta-asiakaskortti – ja muista näyttää sitä aina käydessäsi syömässä. Saatat saada esimerkiksi joka kymmenennen lounaan ilmaiseksi.

Miten säästää rahaa pukeutumisessa

 1. Määrittele oma tyylisi, josta pidät. Onko tyylisi asiallinen, sporttinen, trendikäs, retro vai romanttinen? Mitkä värit miellyttävät sinua? Mihin käyttötilanteisiin tarvitset vaatteita ja onko jokaiseen niistä olemassa sopiva määrä asuja? Olemassa olevia lempivaatteitasi tarkastelemalla pääset tyylisi jäljille. Kun olet määritellyt oman tyylisi, on helpompi välttää hutiostoksia.
 2. Osta käytettyä aina kun mahdollista: kierrä kirpputorit, kierrätyskeskukset ja second hand -liikkeet. Jos vaate on kestänyt pitkään käyttöä, sen voi olettaa kestävän edelleen.
 3. Osta vaatteita, jotka sopivat keskenään hyvin yhteen. Ostaessasi esimerkiksi uutta paitaa pidä huoli, että se sopii useampaan vanhaan alaosaasi. Voit vaikka ottaa ostoksille mukaan kuvia vaatekaapistasi niistä vaatteista, joiden kanssa uuden hankintasi pitää sopia yhteen.
 4. Nainen, tarkista myös miesten ja lasten vaatteiden tarjonta. Esimerkiksi samoja perusneuleita ja T-paitoja voi saada edullisemmin kuin naistenosastolta.
 5. Osallistu vaatteidenvaihtajaistapahtumaan tai järjestä sellainen itse. Kyseessä on tapahtuma, johon osallistujat tuovat vanhoja vaatteitaan, joista haluavat päästä eroon. Kukin osallistuja saa valita mukaansa muiden tuomia vaatteita. Raha ei liiku lainkaan tapahtumassa.

Miten säästää rahaa asumisessa

 1. Asuntovelallisena tarkkaile, millä tasolla keskimääräiset asuntolainojen marginaalit kulloinkin ovat. Jos oma marginaalisi vaikuttaa olevan yläkanttiin, neuvottele lainasi korkoa alemmas oman pankkisi kanssa tai kilpailuta asuntolaina kokonaan uudelleen useamman pankin kesken.
 2. Jos haluat ostaa omistusasunnon Helsingistä, hyvä löytö saattaa olla Helsingin kaupungin hintasäädelty Hitas-asunto. Ne ovat yleensä keskimäärin edullisempia kuin muut vastaavat asunnot.
 3. Harkitse kimppakämppäasumista, niin voit saada samalla rahalla paremmin varustellun kodin tai asua paremmalla sijainnilla. Kimppakämpät eivät ole vain hippikommuuneja tai sotkuisia opiskelijasoluja, vaan oikea vaihtoehto myös tavalliselle työssäkäyvälle aikuiselle tai eläkeläiselle.
 4. Vähennä omakotitalon jätemaksuja ottamalla käyttöön komposti ja kierrättämällä kaikki mahdolliset jätteet, kuten metalli, lasi, paperi, kartonki ja muovi.
 5. Hanki asumisessa tarvittavat koneet ja välineet, esimerkiksi ruohonleikkuri tai klapikone yhdessä naapurien kanssa. Kustannukset tulee jaettua.

Miten säästää rahaa vapaa-ajalla

pariskunta nauttii ilmaiskonsertista
Ilmaiskonsertteja voi bongata paikallislehtien menopalstoilta.
 1. Hyödynnä kirjastoa monipuolisesti. Käytä digitaalisia aineistoja, lainaa kirjojen lisäksi tavaroita ja hyödynnä kirjaston tiloja ja varusteita.
 2. Seurakunnat, asukastalot sekä aikuis-, kansalais- ja työväenopistot järjestävät edullisia harrastuskursseja. Perehdy tarjontaan ja ilmoittaudu ajoissa, niin pääset opiskelemaan vaikka uutta kieltä.
 3. Musiikinystävä etsii ilmaisia tai edullisia konsertteja musiikkialan oppilaitoksista, baareista, kunnan tai kaupungin esiintymisareenoilta sekä kirkoista.
 4. Ilmaista vapaa-ajan tekemistä on runsain mitoin. Liiku luonnossa, leiki lapsen tai lemmikkieläimen kanssa, meditoi tai askartele.
 5. Monet tanssikoulut, kuntokeskukset ja muut liikuntapalvelujen tarjoajat antavat mahdollisuuden ilmaiseen kokeilukertaan.

Miten säästää rahaa viihteessä ja tietoliikenteessä

 1. Äänikirjapalveluista, tv-kanavista ja muista viihdepalveluista on usein tarjolla ilmainen kokeilujakso. Hyödynnä kokeilujakso, jos haluat käyttää palvelua lyhyen aikaa. Muista kuitenkin laittaa tilaus päättymään heti kokeilujakson päättyessä saman tien palvelun käyttäjäksi kirjautuessasi.
 2. Ota tarvittaessa käyttöön puhelinoperaattorin saldomuistutukset, -rajoitukset ja -estot. Huomaa kuitenkin, että niistä voidaan periä lisämaksuja.
 3. Ennen maksullisten striimauspalvelujen ja tv-kanavien hankkimista testaa, riittäisikö esimerkiksi verovaroilla kustannettu YLE Areena tyydyttämään viihteen- ja tiedonnälkäsi. Tarjonta on runsasta.
 4. Puhelinoperaattori kannattaa silloin tällöin kilpailuttaa.
 5. Kun sinulla on tarve ottaa yhteys jonkin organisaation asiakaspalveluun, tarkista onko heidän nettisivuillaan tarjolla chat-asiakaspalvelu. Chatissa asian hoitamiseen tarvitaan vain nettiyhteys eikä tarvitse maksaa puhelinasiakaspalvelun palvelumaksuja.

Miten säästää rahaa liikenteessä

 1. Suosi ensisijaisesti kävelyä, pyöräilyä ja julkista liikennettä, ja tee tarkat laskelmat ennen auton hankkimista. Taksillakin ajaminen silloin tällöin tulee edullisemmaksi kuin oma auto.
 2. Lataa joukkoliikenteen matkalippua mahdollisimman pitkäksi aikaa tai tee siihen toistuva kuukausitilaus, niin päivähinta on edullisempi.
 3. Vertaile kaukoliikenteen bussi- ja junalippujen hintoja Pikavuorot.fi- ja Matkakeisari.fi-sivustoilla.
 4. Osta mieluummin jokusen vuoden vanha käytetty auto kuin uusi. Uuden auton arvo putoaa heti, kun ajat sen ulos autokaupasta.
 5. Laita auto seisontaan aina, kun et tarvitse sitä viikkoon tai pidempään. Säästät ajoneuvoverossa ja vakuutusmaksuissa.
mies huoltaa autoa saastaakseen liikennekuluissa
Pidä autosta hyvää huolta, niin ylläpidät sen jälleenmyyntiarvoa.

Miten säästää rahaa matkaillessa

 1. Matkusta edullisemmin sesonkien ulkopuolella. Varsinkin koulujen lomien aikaan matkojen hinnat ovat yleensä korkeammalla.
 2. Vertaile matkakohteiden omien valuuttojen suhdetta euroon.
 3. Kun olet vertaillut hotelleja hotellien hakusivustoilla, kuten Booking.comissa, ja löytänyt mieleisen hotellin, kysy hintaa myös suoraan hotellista. Voit saada edullisemman tarjouksen tai ainakin jonkun edun.
 4. Rahanvaihto etukäteen Suomessa on pääsääntöisesti aina kalliimpaa kuin kohdemaassa. Paikan päällä vertaile keskenään eri valuutanvaihtopisteiden valuuttakursseja.
 5. Vietä trendikäs staycation eli jää lomalle omalle kotipaikkakunnalle. Tutustu museoihin, uimarantoihin ja -halleihin, luontopolkuihin, urheilutapahtumiin, teattereihin ja ruokapaikkoihin, kun siihen on kerrankin lomalla aikaa.

Tee säästämisestä tapa

 1. Määrittele tavoite säästämisellesi ja visualisoi, millaista elämäsi on sen tavoitettuasi. Puuhailetko onnellisena omassa punaisessa talossa? Tutkitko hämyisiä Rooman kujia? Vaikeina hetkinä muista tavoitteesi ja hehkuta jo valmiiksi, kuinka ihanaa sen saavuttaminen tulee olemaan.
 2. Automatisoi säästäminen ja laita se etusijalle. Tee verkkopankissa säästötilillesi automaattinen tilisiirto, joka toistuu heti jokaisena palkkapäivänä. Et ehdi edes huomaamaan, että säästösumma on ollut käytössäsi.
 3. Avaa erillinen tili säästöillesi. Tee rahan nostaminen sieltä mahdollisimman vaikeaksi: ota vaikka tili, jolta rahan nostaminen vaatii pankin konttorissa käynnin.
 4. Selvitä, mihin rahasi menevät ja mistä ne tulevat pitämällä kirjaa jonkin aikaa. Kuluseurannan voi toteuttaa excel-taulukolla, ruutuvihkoon tai mobiilisovelluksella.
 5. Kokeile mikrosäästämistä. Se tarkoittaa sitä, että käyttäessäsi rahaa, kuten maksaessasi debit-kortilla, pankkisi ohjaa pienen summan säästöön. Joka ostosta voi siirtyä sivuun esimerkiksi yksi euro.

Lue myös:

Mitä tehdä lomalla ilmaiseksi Helsingissä?

Hyvästit pikamuodille – pidennä vaatteittesi käyttöikää

TOP4 sovellusta menojen ja tulojen seurantaan

Mobify-taloussovellus – omia aitoja käyttökokemuksia

12 lapsen äiti sijoittaa ja pyörittää Amazon-verkkokauppaa

Jaa artikkeli!

6 comments on “Miten säästää rahaa helposti – 50 nokkelaa säästövinkkiä

Tea

Vinkki ”Luovu maksullisista musiikin striimauspalveluista.” on lähes sama asia kuin kannustaisit ihmisiä piratismiin. Artistit tekevät musiikkia elannokseen ja jos kaikki lopettaisivat musiikista maksamisen, ei kohta ole artisteja jotka tekevät sitä rakastamaasi musiikkia, koska heidän on pakko mennä muihin töihin. Vaikka Spotify ja Apple music maksavat sen 10e kuussa, minusta se on pieni hinta siitä että voin tukea artisteja. Näin myös heillä on mahdollisuus jatkaa uraansa. Adblock vie samalla myös muilta Youtube vloggareilta ansiot, koska he eivät enää saa mainoksista rahaa. Välillä kannattaa miettiä mihin kaikkeen omat pennin venytys kikat vaikuttaa. Minusta se on lähtökohtaisesti väärin viedä muusikoilta ne vähäisetkin tulot, mitkä he striimauspalveluilta saavat.

Reply
Laura

Olen täysin samaa mieltä! Itsehän kaiken lisäksi sekä ostan jonkin verran fyysisiä CD-levyjä että kuuntelen niitä myös Spotifystä, josta maksan kk-maksua. Yritän tukea artisteja mahdollisimman paljon, kun eihän se levymyynti leipää heille tuo pöytään. Ei sillä – ei tuo suoratoistopalvelutkaan, mutta kyllä niistä senttien sadasosistakin lopulta kertyy jotain tulovirtaa.

Veera Saloheimo

Hei! Kiitos palautteista! On positiivista, että haluatte tukea tykkäämiänne artisteja rahallisesti. Jollekin henkilölle, jolla on rahat oikein tiukassa, se ei välttämättä ole mahdollista, siksi kyseinen säästövinkkini. Mainoksenestolisäosat selaimessa eivät ole laittomia ja YouTubessa on monilla artisteilla viralliset omat kanavat.
Korvasin silti artikkeliini säästövinkin uudella palautteittenne takia.

Wannabe pihi

Netflixin jakaminen tuttujen kesken laitonta. Pitää asua samassa taloudessa henkilöiden kanssa jos ottaa perhepaketin. Että ei kai nyt laittomuuksia voi neuvoa säästövinkkeinä?

Reply
Veera Saloheimo

Kyseinen niksi poistettu ja korvattu toisella.

Vastaa

Lataa maksuton kirjavinkkilista
Follow

Palautetta blogista

9 fiksuinta vinkkiä lisätulojen käyttämiseen

”Hyviä vinkkejä myös kokeneemmalle säästäjälle, säästäminen ei ole pelkästään kaikesta luopumista, kurjuuden maksimointia ja suurimman tuoton metsästystä. Joskus voi palkita myös itseään eikä pelkästään arvo-osuustiliä. ”

Näin aloitat shoppailulakon – 5 askelta mielenrauhaan

”Erinomaisia pointteja. Kunnon säästäjä menee kauppaan vain listan kanssa, ei kiertele kauppakeskuksissa ja maksaa käteisellä rahalla, jolloin heräteostokset minimoidaan. Suurelle osalle tylsää elämää, mutta tällä tavoin varallisuus kasvaa – jää enemmän säästöön ja osakkeisiin. ”

Tomi Salo, Suomen Osakesäästäjien hallituksen jäsen