fbpx

Työelämä, Uutiset, Yrittäjyys

Oma tapa olla yrittäjä voi muuttaa muotoaan ajan kuluessa

sivutoiminen yrittäjyys

Jaa artikkeli!

Tosiyrittäjä jättää taakseen kaikki entiset muistot palkkatyöstä ja täräyttää pystyyn osakeyhtiön, jota pyörittää loppuelämänsä? Näin ei tarvitse olla. Aidan yrittäjyyden ja palkkatyön välillä ei pidä olla korkealla, vaan sen molemmin puolin voi liukua tilanteen mukaan.

Sosiaalisen median kanavissani ja blogissani on ollut hieman hiljaisempaa viime aikoina. Tähän on syynsä: aloitin keväällä palkkatyöt it-alalla tuotetietoassistenttina. Työsopimukseni on osa-aikainen, mutta olen tehnyt jatkuvasti lähes täyttä viikkoa.

Ehdin olla täysipäiväisenä yrittäjänä himppusen päälle kolme vuotta ennen paluuta palkkatöihin. Minulla on edelleen toiminimi ja y-tunnus, ja olen jatkanut lehtijuttujen kirjoittamista, sisällöntuotantoa ja blogin ylläpitämistä sivutoimisesti iltaisin ja viikonloppuisin.

Työkavereita oli kiva saada

Takaisin palkkatöihin veti halu päästä osaksi työyhteisöä ja saada käyttöön itsestä uusia puolia. Nämä tavoitteet ovat toteutuneet. Uusi työ – ja oikeastaan voi puhua uudesta alasta – on ollut hyvä piristysruiske omaan arkeen.

Aloitin työnhaun jo talvella, ja superonnekkaasti sain työpaikan juuri, kun koronapandemia talousvaikutuksineen alkoi toden teolla puskea päälle.

Aika aikaansa kutakin

En koe laisinkaan, että olisin yrittäjänä epäonnistunut, kun täysipäiväinen yrittäjyys loppui kolmen vuoden jälkeen. Yrittäjäksi ryhtyessäni en ajatellut, että tämä on ehdottomasti koko loppuelämän juttu. Kuka voisi tietää omat ajatuksensa koko loppuelämän ajaksi? Toki arvostan äärettömästi heitä, jotka ovat toimineet yrittäjinä koko työuransa, mutta ei kerran yrittäjäksi ryhtyminen tarkoita sitä, etteikö joskus vielä voisi tehdä muutakin.

Toteutin yrittäjänä tavoitteitani ja unelmiani: sain kokea elämäntapayrittäjän vapaasti aikataulutetun arjen, pääsin kirjoittamaan yhä laajalevikkisempiin julkaisuihin, julkaisin oman e-kirjan. Jossain vaiheessa koitti tilanne, että niitä yrittäjyysunelmia ei oikein enää ollut jäljellä.

Yrittäjyys kehitti monenlaisia hyödyllisiä työelämän taitoja. Koska olin ainoa työntekijä firmassani, täytyi osata tehdä päätökset itsenäisesti kimuranteissakin tilanteissa omien, sen hetkisten tietojen pohjalta ja kohtuullisessa ajassa. Koko toiminimen pyörittämisen eri puolet – talous, markkinointi, verkostoituminen, luvattujen asiakastöiden valmistuminen ynnä muu – täytyi pitää näpeissä. Pärjääminen antoi itsevarmuutta!

Paluu sivutoimiseksi yrittäjäksi

Toki toiminimeni elää edelleenkin. Sivutoimisena yrittäjänä toimimisessa ei periaatteessa ole suurta eroa täysipäiväisenä yrittäjä toimimiseen, liikevaihto vain on pienempi. Kirjanpito ja ennakkoverot täytyy hoitaa entiseen tapaan.

Arvonlisäverorekisteriin sivutoimisen yrittäjän pitää ilmoittautua silloin, jos 12 kuukauden liikevaihto ylittää 10 000 euroa. Yrittäjän eläkevakuutus (YEL) puolestaan on pakollinen silloin, jos työtulo eli työpanoksen arvo ylittää 7 958,99 € vuodessa (summa vuodelle 2020).

Lisätietoja:

Kevytyrittäjyys on yksi mahdollisuus

Koska kirjanpitäjä maksaa jonkin verran, olen pohdiskellut toiminimen lopettamista (jolloin kirjanpitäjä ei enää olisi tarpeen) ja kevytyrittäjäksi paluuta.

Kevytyrittäjä rekisteröityy käyttäjäksi laskutusosuuskuntaan tai laskutuspalveluun, joka hoitaa suurimman osan yrittäjyyteen liittyvästä byrokratiasta. Kevytyrittäjän omalle vastuulle jäävät tärkeimpinä asiakkaiden hankinta, työsuoritusten teko ja laskun lähettäminen. Kevytyrittäjänä voi tosin silti joutua ottamaan YEL-vakuutuksen.

Olen aikanaan aloittanutkin yrittäjäpolkuni toimimalla kevytyrittäjänä Ukko.fi:n kautta. (Täällä Ukko.fi:n minusta tekemä haastattelu.) Siinä oli kätevä harjoitella yrittäjyyden perusasioita. Tein Ukon kautta keikkoja sekä ammattijärjestäjänä että viestintähommissa, joten tuohon aikaan oli vielä hakusessa sekin, mihin lopulta keskityn yrittäjänä.

Monimuotoinen ja -kasvoinen yrittäjyys

Omalla esimerkkitarinallani haluan tuoda esiin sitä, että yrittäjyys on monimuotoista. Kimpassa tekemisestä nauttiva voi liittyä osuuskuntaan, kova bisneshai voi tehdä uraa osakeyhtiön toimitusjohtajana ja lopulta hallitusammattilaisena, omaa yritysideaa voi vähitellen testata palkkatöiden ohessa kevytyrittäjänä ja jossain vaiheessa toiminimen perustamalla.

Sekin on hyvä muistaa, että mitään siltoja ei kannata polttaa takana siirtyessä palkkatöistä yrittäjäksi. Oman yritykseni suurin asiakas on ollut vanha työnantajani. Voi käydä niinkin, että yrittäjänä toimiessasi jokin asiakasyritys haluaa napata sinut omiin leipiinsä.


Alkoiko kevytyrittäjyys kiinnostaa? Kun rekisteröidyt Ukko.fi:n käyttäjäksi tämän linkin kautta, saat 300 euroa (alv 0%) kevytyrittäjänä laskutettuasi 50 euron bonuksen.

Kerro kommenteissa, mikä on oma suhteesi yrittäjyyteen!

Lue lisää:

Tämä artikkeli pitää sisällään affiliate-markkinointia, eli julkaisija voi saada komission, mikäli innostut palvelusta tämän artikkelin kautta.

Jaa artikkeli!

Vastaa

Lataa maksuton kirjavinkkilista
Follow

Palautetta blogista

9 fiksuinta vinkkiä lisätulojen käyttämiseen

”Hyviä vinkkejä myös kokeneemmalle säästäjälle, säästäminen ei ole pelkästään kaikesta luopumista, kurjuuden maksimointia ja suurimman tuoton metsästystä. Joskus voi palkita myös itseään eikä pelkästään arvo-osuustiliä. ”

Näin aloitat shoppailulakon – 5 askelta mielenrauhaan

”Erinomaisia pointteja. Kunnon säästäjä menee kauppaan vain listan kanssa, ei kiertele kauppakeskuksissa ja maksaa käteisellä rahalla, jolloin heräteostokset minimoidaan. Suurelle osalle tylsää elämää, mutta tällä tavoin varallisuus kasvaa – jää enemmän säästöön ja osakkeisiin. ”

Tomi Salo, Suomen Osakesäästäjien hallituksen jäsen