fbpx

Kirjat, Oma talous, Sijoittaminen

Uusi sijoitusopas taluttaa aloittelijaa kädestä pitäen

sijoittajaksi 7 paivassa kirjan esittely

Jaa artikkeli!

Oletko pitkään halunnut aloittaa sijoittamisen, mutta et ole vain saanut aikaiseksi? Tuntuu, että vielä et tiedä aiheesta tarpeeksi, ja osakemarkkinat vaikuttavat aika pelottaviltakin.

Nyt on julkaistu sen verran kannustava ja perusteet rautalangasta vääntävä sijoitusopas, että tämän jälkeen vastalauseita on hankala enää keksiä. Sijoittajaksi 7 päivässä -teos kumoaa kaikki ”mutta kun”- ja ”entä jos”-argumentit ja taluttaa aloittelevan sijoittajan kädestä pitäen avaamaan oman arvo-osuustilin sekä hankkimaan ensimmäiset arvopaperinsa.

Kirjailijat Unna Lehtipuu ja Merja Mähkä vetävät reilusti verhoa sivuun sijoitusslangin ja asiantuntijoiden joskus kovin mystiseksi tekemän sijoittamisen yltä. Heidän väitteensä on, että sijoittaminen ei ole niin vaikeaa, etteikö sitä voisi oppia ryhtymällä vain perehtymään. Jokainen on ensin aloittelija, ja tekemällä harjaantuu.  

Sijoittajalla on varaa valita

Kaikki lähtee siitä teesistä, että sijoittaminen parantaa kenen tahansa elämänlaatua. Kunnon varakassa tuo enemmän valinnanvapautta elämään ja tarvittaessa mahdollisuuden sanoa ”fuck you” asioille, joita ei enää halua pitää matkassaan.

Tämän todettuaan kirja käy läpi sijoittamisen perusteita. Osakkeiden säilytykseen tarvittavan arvo-osuustilin voi hankkia helpoiten omasta pankista.

Sanonta ”ei kaikkia munia samaan koriin” kuvaa sijoitusten hajautusta. Minkä takia perinnöksi saatua kymppitonnia ei kannata kerralla täräyttää yhteen suosikkiosakkeeseen vaan mieluummin ostaa vähitellen eri toimialojen eri yhtiöitä, sen kirja havainnollistaa selkeästi.

Lehtipuu ja Mähkä valistavat myös sijoittamisen psykologiasta ja varoittavat tilanteista, jolloin saattaa tulla hötkyiltyä ja menettää rahaa. Lisäksi lukija oppii valitsemaan yhtiöiden joukosta seuraavan hyvän ostokohteen ja tekemään itselleen sijoitussuunnitelman.

Vertaistukea musteen ja paperin muodossa

Lehtipuu ja Mähkä ovat myös ujuttaneet sinne tänne tarinoita oman sijoittajauransa varrelta. Näistä tarinoista tulee huojentunut fiilis – hekään eivät ole täydellisiä tai edes noudattaneet kaikkia nykyisiä omia ohjeitaan. Kumpikin aloitti sijoittamisen ilman sijoitussuunnitelmaa, ja molemmat ovat uskoneet turhan paljon esimerkiksi vastatuulessa olleen halpavaateyhtiö Hennes & Mauritzin menestymiseen.

Kirjan nimi Sijoittajaksi 7 päivässä tulee siitä, että oppaan sisältö on jaettu seitsemään noin 25-sivuiseen lukuun. Lukemalla yhden luvun päivässä voi viikossa valmentautua sijoittajaksi. Mutta toki lukutahdin voi päättää aivan itse.

Kirjan ehkä suurin puute on se, että siinä käsitetään sijoittaminen lähinnä osakesijoittamiseksi. Suorien osakesijoitusten lisäksi oppaassa käsitellään hieman rahastosijoittamista. On kuitenkin paljon ihmisiä, joita kiinnostaa ensisijaisesti esimerkiksi asuntosijoittaminen tai muut omaisuuslajit. Ne ovat ihan yhtä lailla sijoittamista.

——-

Kiinnostaako sinua saada enemmänkin kirjavinkkejä sijoittamisen alkeista, oman talouden haltuunotosta ja kuluttamisen järkeistämisestä? Klikkaa tästä ja lataa 25 kirjan vinkkilista lyhyine esittelyineen!

Lue myös:

Miten säästää rahaa helposti – 50 nokkelaa säästövinkkiä

Miten aloittaa sijoittaminen? 3 ideaa uudelle sijoittajalle

9 fiksuinta vinkkiä lisätulojen käyttämiseen

Miten piensijoittaja hyötyy sijoituspalvelututkinnosta?

Raharetriitti Ranskassa oli intensiivisukellus sijoittamiseen

Juttupankissa on useita artikkeleja sijoittamisesta

Jaa artikkeli!

Vastaa

Lataa maksuton kirjavinkkilista
Follow

Palautetta blogista

9 fiksuinta vinkkiä lisätulojen käyttämiseen

”Hyviä vinkkejä myös kokeneemmalle säästäjälle, säästäminen ei ole pelkästään kaikesta luopumista, kurjuuden maksimointia ja suurimman tuoton metsästystä. Joskus voi palkita myös itseään eikä pelkästään arvo-osuustiliä. ”

Näin aloitat shoppailulakon – 5 askelta mielenrauhaan

”Erinomaisia pointteja. Kunnon säästäjä menee kauppaan vain listan kanssa, ei kiertele kauppakeskuksissa ja maksaa käteisellä rahalla, jolloin heräteostokset minimoidaan. Suurelle osalle tylsää elämää, mutta tällä tavoin varallisuus kasvaa – jää enemmän säästöön ja osakkeisiin. ”

Tomi Salo, Suomen Osakesäästäjien hallituksen jäsen